EUFOR pomaže u gašenju požara u BiH

Helikopter EUFOR-a opremljen specijalnom opremom za gašenje požara iz zraka bio je angažiran u području Konjica u petak i subotu 10. augusta i 11. augusta, te u ponedjeljak, 13. augusta.

“Za ta tri dana helikopteri EUFOR-a obavili su više od 70 letova i ispustili više od 35.000 litara vode. Helikopter tipa “Alouette III” ispustio je oko 14.000 litara vode tokom 28 letova u petak i oko 10.000 litara vode tokom 20 letova u subotu. U ponedjeljak je angažiran helikopter tipa „AB212”, koji je ispustio oko 11.500 litara vode tokom 23 leta”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Inače, EUFOR je 8. augusta primio od Ministarstva sigurnosti BiH zahtjev za pomoć pri gašenju požara u BiH.

Vršilac dužnosti komandanta EUFOR-a brigadni general Erno Peter Siposs izjavio je da EUFOR posjeduje ograničene količine protivpožarne opreme, koja je uglavnom namijenjena za Kamp Butmir, ali da će u okviru svojih mogućnosti pomoći vlastima BiH da bi se požari stavili pod kontrolu

“Mi ćemo u okviru naših sredstava i mogućnosti pružiti pomoć vlastima BiH da bi se požari stavili pod kontrolu”, kazao je.

EUFOR je 9. augusta obavio zračno izviđanje da bi utvrdio koje teritorije u južnoj BiH su zahvaćene požarom. Te informacije su dostavljene Ministarstvu sigurnosti zbog boljeg informiranja o situaciji na terenu i pomoći pri koordiniranju protivpožarnih napora.

(VisokoIN/Fena)