Evo kakav će vam biti ljubavni život ukoliko nemate para

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Muškarci iz siromašnih sredina imaju dva puta veće šanse da budu bez partnera u ranim četrdesetim godinama, od onih iz bogatih porodica, pokazuje istraživanje. Institut za fiskalne studije (IFS) također je došao do zaključka da će muškarci iz ove grupe vjerovatno zarađivati manje i oženiti se ženom s nižim primanjima, kao i da su ti trendovi vjerovatni da se nastave na sljedeće generacije i tako smanje socijalnu mobilnost.

IFS svoje zaključke zasniva na najnovijim dugoročnim studijama koje su na raspolaganju, a koje su rađene anketiranjem osoba rođenih 1970. godine, a zatim ih pratile kako stare. Ustanovljeno je da više od trećine muškaraca starosti 42 godine, iz najsiromašnije petine porodica nije živjelo s partnerom tokom 2012. godine. Za razliku od njih, samo svaki sedmi s visokim primanjima je bio samac.

Institut tvrdi da je to tako jer ljudi iz ugroženih sredina doživljavaju manje stope braka i veće stope razvoda. Također su posmatrani i muškarci koji su u vezama. Pokazalo se da su partneri onih iz bogatijih okruženja zarađivali i preko 70 posto više od od partnera onih iz siromašnijih.

– Osim većih zarada, oni iz bogatijih porodica imaju veće šanse da imaju posao, da imaju partnera i da imaju partnera s većim prihodima od onih iz siromašnih sredina. I sve ove nejednakosti su se vrmenom širile – navode iz IFS-a.

Kako objašnjava IFS, dobro je poznato da sinovi bogatih roditelja obično više i zarađuju. Ipak, razlika u zaradama se širi.

U 2012. godini, zaposleni muškarci stari 42 godine, čiji roditelji su bili među najbogatijom petinom, zarađivali su 88 posto više od onih iz siromašnih porodica. Godine 2000., ta brojka je bila daleko manja – 47 posto.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.