Evo koje ime za djevojčice je najpopularnije na svijetu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Trenutno najpopularnije ime na svijetu za djevojčice nose i mnoga ženska djeca u BiH. Lako se izgovara na mnogim jezicima, a znači “mudrost”.

Jedno žensko ime prednjači pred ostalima kada govorimo o svjetskoj popularnosti, a do toga zaključka došla je američka stručnjakinja za imena Laura Wattenberg. Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu je – Sofia. Među zemljama u kojima ima najviše Sofia su Meksiko, Italija, Rusija i SAD.

Laura Wattenberg, stručnjakinja za imena koja je provela analizu, kaže da ime Sofia premašuje kulture i granice.

– Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči jednako. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi – rekla je Laura Wattenberg za Live Science.

Sofia je među prvih 25 imena u dvije trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena djeci, većinom u Europi i Americi, no jednu generaciju prije, ovo ime nije bilo popularno. Njegovu trenutnu veliku popularnost Wattenberg objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači ‘mudrost’.

– Teže je objasniti zašto nije bilo poželjno ime i jednu generaciju prije – kaže naučnica.

Za razliku od Sofije koja osvaja svijet, imena inspirirana religijom poput Marije i Ivana sve su rjeđa.

– Roditelje djeci daju više unikatna imena za koja ujedno smatraju da zvuče modernije – kaže Wattenberg te dodaje da bi ‘kraljici’ ženskih imena popularnost uskoro mogla početi opadati baš zato jer ima puno Sofia.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.