Evo koje lijekove treba da ponesete na ljetovanje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Alergija, stomačne tegobe, opekotine, pa i povrede učestalije su tokom odmora, a sa odgovarajućim lijekovima u najvećoj mjeri možete pomoći sami sebi i bez odlaska ljekaru.

Doktorka Ana Bojčić, specijalista opšte medicine, kaže da bi sve lijekove trebalo ponijeti u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu:

“Najneophodniji su lijekovi za obaranje temperature, koji su ujedno i analgetici”, savjetuje dr Bojčić.

“Oni su naročito važni ako se na put vodi dijete, s obzirom na to da je temperatura najčešći problem kod najmlađih. Najbolje je ponijeti i sirup i rektalne supozitorije (u slučaju da dijete povraća, ili iz nekog drugog razloga ne može da proguta sirup). Uglavnom su to lijekovi na bazi ibuprofena ili paracetamola. Ne zaboravite toplomjer, ali ukoliko temperatura traje duže od tri dana, morate potražiti ljekarsku pomoć”.

Povraćanje i dijareja odraslima najčešće zadaju probleme tokom ljetovanja, pa bi zato u koferu trebalo da se nađu lijekovi i za ove tegobe.

“Ove tegobe mogu da budu izazvane trovanjem hranom, virusnom infekcijom, sunčanicom, bakteriološki neispravnom vodom”, kaže dr Ana Bojčić. “Nadoknada tečnosti je prva mjera liječenja. Sredstva za rehidraciju su dostupna u vidu praška za rastvaranje ili gotovih rehidracionih napitaka. Kod ovih tegoba u terapiju bi trebalo da se uključi i probiotik, koji se preporučuje i preventivno nekoliko dana prije puta i tokom cijelog odmora”.

Kada je riječ o manjim povredama najbitnije je da se zaustavi krvarenje pritiskom na ranu, čišćenje povrede tropostotnim hidrogenom ili povidon jodom, i poslije toga zaštiti povreda flasterom.

“Nekada bi se antibiotik našao na vrhu liste neophodnih lijekova za putovanje”, kaže dr Bojčić. “Ali, danas je drugačije, i antibiotik ne može da se kupi bez recepta. Zato je u slučaju respiratornih infekcija, problema sa mokrenjem, većih kožnih infekcija, na ljetovanju ipak najbolje potržiti ljekarski savjet”.

Ukoliko bolujete od neke hronične bolesti, na putovanju je najvažnije da imate dovoljno redovne terapije.

Na put bi trebalo ponijeti i preparate za ublažavanje lokalnog crvenila i svraba, ali i sistemske antihistaminike jer je tokom ljeta povećan broj alergijsih reakcija.

“Ujedi insekata se, naročito kod djece zbog češanja, mogu komplikovati i infekcijom praćenom crvenilom, bolom i otokom”, objašnjava dr Bojčić.

“U tom slučaju važno je pranje rane vodom i sapunom, ispiranje povidon-jodom i antibiotska mast. Trebalo bi da se povede računa da li je mast fotosenzitivna, što znači da li se namazana regija može izlagati suncu. Ako se na mjestu rane stvori plik sa žućkastim sadržajem i krastama boje meda ili dođe do širenja crvenila i otoka, treba potražiti pomoć ljekara”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.