Evo koliko plaćamo iz javnog proračuna načelnicu, direktore u javnom sektoru, podobne vijećnike, samozvane stručnjake

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema najnovijoj statistici na osnovu prosječne plaće po podacima Federalnog zavoda za statistiku rade u prosjeku za 634KM, smješteni su na sedmo mjesto općina sa najmanjom prosječnom plaćom u FBiH, ili da pojasnimo, rade za 290 KM manje od federalnog prosjeka.

Za razliku od običnih Visočana oni kojima ste dali vlast i oni koji su uhljebljeni u javni sektor žive puno bolje od vas i iznad ovog prosjeka. Idemo od vrha prema dnu analizirajući samo neke od pojedinačnih primjera.

Na osnovu nama dostupnih informacija načelnica općine Visoko Amra Babić zarađuje mjesečno 4.000KM plus topli obrok koji je otprilike 8,3KM puta 22 radna dana, a što je dodatnih 182KM plus službeni auto, telefon, gorivo, dnevnice …

Alen Omanović direktor JU “Dom zdravlja” Visoko prosječno zarađuje 3.000KM mjesečno.

Direktor JP “Visoko Ekoenergija” Muhamed Husić, bivši i isključeni predsjednik OO SDP Visoko, zarađuje u prosjeku mjesečno 2.600KM plus topli obrok, službeni auto, gorivo, telefon, dnevnice …

Direktor JKP “Visoko” Hasan Prelić, bivši povjerenik u OO SDA Visoko, mjesečno zarađuje u prosjeku 2.500KM također uz sve privilegije koje sa sobom nosi direktorska pozicija u javnom sektoru.

Elvedin Šabanović, bivši kadar OO ASDA i aktuelni vijećnik, direktor JU “Muzej” Visoko u prosjeku prošle godine je primao 1.500KM mjesečno plus topli obrok.

Mirnes Fatić vijećnik u aktuelnom sazivu Općinskog vijeća i član OO BPS-a Visoko u svom trećem mandatu vijećnika uposlen u JKP “Visoko” u prosjeku zarađuje 1.350KM plus topli obrok.

Dinka Omanović, državni službenik, u nekim zvaničnim dokumentima označena i kao šefica kabineta općinske načelnice porezne obveznike u Visokom u prosjeku mjesečno košta 1.300KM plus topli obrok i naknada za članstvo u Upravnom odboru.

Amila Koso, uposlena u Općinu Visoko kao zaslužan SDA redizajnirani kadar iz 2012.godine, a danas sa malo drugačijim političkim opredjeljenjem bližim aktuelnoj vlasti zarađuje 1.200KM mjesečno plus topli obrok.

Faris Garib, namještenik u Općini Visoko, po vlastitom ubjeđenju i IT stručnjak prima 820KM plus topli obrok.

Iz javnog proračuna prema podacima Službe za finansije od novca poreznih obveznika Visokog plaća i Reuf Herić, inače, zvanično uposlenik Novog Radija d.o.o Bihać gdje zarađuje u prosjeku 424KM, ali u prošloj godini iz budžeta Općine Visoko za dodatnu djelatnost isplaćeno mu je 12.495,51KM.

Svi izneseni podaci o prihodima uposlenika javnog sektora i izvršne vlasti u Visokom prema godišnjem izvještaju o platama varira otprilike u rasponu od 100-200KM, ali ono što je odmah uočljivo jeste da na ovim primjerima vidimo kako uposlenici javnog sektora i oni koji žive od politike, puno bolje žive od radnika u privatnom sektoru i onih koji plaćaju porez, pune budžet i zarađuju plate potonjim. Većina od uhljebljenih političkih kadrova nalazi se i po raznim Upravnim i Nadzornim odborima, Komisijama, projektima poput onog famoznog “Cool Heating” ili zaboravljenim “vizionarskim” projektima iz propale reforme javnog sektora kada je skršen ozbiljan novac za projekte mini hidrocentrala, a koje je platilo javno preduzeće JP “Visoko Ekoenergija” uz svakako “sitne oblike pažnje” drugih naravi finansirane novcem poreznih obveznika, istih onih s početka ovog istraživanja u kojem Federalni zavod za statistiku kaže da je potrošačka korpa 2.000KM, a da radnik u Visokom prema istom tom Zavodu ima prosječna primanja u iznosu od 634KM.

Više vijesti