Evo zašto sa novim vozom ne možemo na more već samo do Zenice i Mostara

Kada se spomene koridor Vc, prvo se pomisli na autocestu, dok malo ko govori da se taj isti koridor odnosi i na željeznički promet. No, kako trenutačno stvari stoje, a i u sljedećih dvadesetak godina, od željezničkog koridora Vc nema ništa. Naime, dugovi Željeznica Federacije BiH trenutačno iznose nevjerojatnih 672 miliona KM. To je potvrđeno i iz federalnog Ministarstva prometa i veza.

Mrtvi kapital

Prema podacima ovog ministarstva, od ukupnog duga na kreditne obaveze za obnovu i razvoj željezničke infrastrukture otpada 366 miliona KM, a krediti za obnovu lokomotiva i vagona iznose 306 miliona KM. No, malo je koga briga za ovolika zaduženja kada dug vraća neko drugi, u ovom slučaju Vlada Federacije BIH. Podsjetimo, prvi krediti od 366 miliona KM otplaćuje Federacija, a drugi od 306 miliona KM otplaćuju same željeznice. Međutim, željeznice FBiH nikada nisu otplatile kredit za kupovinu talgo vlakova iz Španjolske, a nisu ih znali ni upotrijebiti. Naime, garniture ovih vozova leže u rajlovačkom depou kao mrtvi kapital.

Nema putnika

Prema informacijama bliskim Ministarstvu prometa i veza, odgovorni iz ovog ministarstva ulažu maksimalne napore i traže način kako bi vozovi bili pokrenuti. S druge strane, ni niskopodni Končarov vvoz koji je trebao voziti od Sarajeva do Ploča, zbog neizmirenih dugova nije smio preći u Hrvatsku jer bi vjerojatno bio zaplijenjen i vraćen nakon izmirenja duga. Kako bi se u javnosti to prikrilo, voz je počeo voziti na relaciji Zenica- Mostar. No, zbog cijene i malog broja putnika koji su odviknuti od vožnje vozom, počelo se i govoriti kako niskopodni Končarov vlak kvari naše pruge te da kao takav nije pogodan za pruge u BiH. Uz sve to pojavili su se i drugi problemi, poput preskupih pruga u regiji za vozove iz BiH, u slučaju da ih koriste. Podsjetimo, uobičajena tarifa za korištenje pruga i ostale željezničke infrastrukture u zemljama EU-a se kreće od 3 do 5 eura po jednom kilometru. Navodno željeznice Republike Hrvatske za korištenje njihovih pruga i ostale infrastrukture traže 20 do 25 eura po kilometru. Razgovori o ovoj temi već su vođeni s čelnim osobama Hrvatskih željeznica, a uskoro bi trebali uslijediti i novi.

Međutim, tu nije kraj priči o trošenju novca Željeznica FBiH. U posljednjih deset godina Vlada FBiH je ovoj kompaniji po osnovi raznih grantova prebacila više od 226 miliona KM, a u posljednje dvije godine oko 22 miliona KM.

(VisokoIN)