Evropa na udaru četvrtog vala koronavirusa, uvode se strožije mjere

Pojavom delta soja i raznih njenih mutacija koji se nazivaju kao delta plus, mnoge zemlje Europe dovele su u problem zbog povećanja broja zaraženih, što je vlasti primoralo da ponovo uvedu strože mjere.

Europa se opet suočava s naletom pandemije korona virusa. Brojne zemlje su uvele strože mjere, a neke razmišljaju i o potpunom zatvaranju. U nastavku vam donosimo kakve su mjere uvele europske države.
Prva zemlja koja je najavila da će uskoro uvesti djelomičan lockdown od sljedećeg vikenda.

Kafići, restorani će morati zatvoriti svoja vrata u 19 sati sljedeće tri sedmice. Ljudi će raditi od kuće, dok publika više neće moći odlaziti na sportska događanja. Škole, kina i pozorišta će ostati otvoreni.

Broj novozaraženih naglo je skočio nakon što su mjere fizičke distance ukinute u septembru. Crni rekord koji je Nizozemska postigla je 16.300 novozaraženih u jednom danu. Kao jedna od zemalja koja je vakcinisala veći dio stanovništva – čak 85 posto, zasad ne bilježi veći broj smrtnih slučajeva.

Ranije će se zatvarati supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni i ponovno će se uvesti mjere socijalne distance. Ne preporučuje se više od četvero posjetitelja u domovima, a bilo bi poželjno raditi od doma kad god je to moguće.

Veliki sportski događaji igrat će se bez publike, uključivo i utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Norveške sljedeće sedmice.

Škole ostaju otvorene a izlazak iz domova je dopušten.

Rutte je rekao također da vlada traži načine da nakon trosedmičnog djelomičnog zatvaranja ograniči pristup javnosti ljudima koji ne budu vakcinisani ili nisu preboljeli koronavirus, dok se testovi više ne bi priznavali.

Austrija je uvela nove mjere za suzbijanje pandemije koje su uglavnom usmjerene na nevakcinisane. Građanima koji nisu vakcinisani protiv covida-19 od ponedjeljka neće biti dopušten ulazak u ugostiteljske objekte i frizerske salone jer se broj zaraženih bliži rekordu prije godinu dana, a vlada ne uspijeva postići visoku procijepljenost.

Premda se vlada zbog alarmantne epidemiološke situacije nije odlučila za potpuni lockdown, kako su neki epidemiolozi predlagali, na snazi su od ove sedmice nove restrikcije, pa i zabrana okupljanja izvan porodičnog kruga, a otkazane su i neke već dogovorene privredne manifestacije.

U Srbiji je u ponedjeljak ujutro usvojena nova uredba o primjeni covid propusnica koja stupa na snagu u ponedjeljak u 20 sati.

Primjena covid potvrda je proširena te sada uključuje ne samo ugostiteljske objekte već i kladionice, kockarnice, slot klubove i druge objekte u kojima se održavaju igre na sreću

Ulazak u te objekte bez covid potvrde moguć je tek od šest sati ujutro idućeg dana.

Korona u Njemačkoj posljednjih sedmica hara tom zemljom. U Njemačkoj je aktualna situacija s koronavirusom alarmantna. Institut Roberta Kocha u četvrtak je prvi put u jednom danu zabilježio više od 50.000 novih slučajeva zaraze. Zakon o novim mjerama koji je pripremio Bundestag omogućava besplatno testiranje na korona virus, koje je određeni period bilo ukinuto, u cilju da se infekcije prate od samog početka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je preostalih šest miliona nevakcinisanih Francuza da što prije prime vakcinu. Ipak, on je rekao da vakcina samo po sebi ne može pobijediti virus, sve dok veći dio svijeta ne bude potpuno procijepljen. Kako je najavio, obavezno nošenje zaštitnih maski bit će obavezno od ponedjeljka u školama, dok građani stariji od 65 godina moraju primiti booster dozu ako žele zadržati svoje covid propusnice.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je proglasio praznik od 30. oktobra do 7. novembra kako bi se prekinuo lanac zaraze te su tokom tog razdoblja bili zatvoreni kafići, restorani i sportski centri. Ta je mjera u nekim regijama, poput Novgoroda i Tomska, ostala na snazi.

Vakcinisalo se samo oko trećine stanovnika. Građani Moskve stariji od 60 godina, koji nisu vakcinisani ne smiju u iduća četiri mjeseca bez razloga napuštati dom.

Unesite komentar