Evropska komisija: BiH je ponovo na reformskom putu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Evropska komisija objavila je izvještaj za Bosnu i Hercegovinu kao dio paketa proširenja za 2015. godinu. Komisija je zaključila da je BiH ponovo na reformskom putu, te da je počela rješavati preostale prioritete na putu pristupanja EU, što je pokazala kroz usvajanje Reformske agende u julu.

U izvještaju objavljenom na stranici Neurope.eu navodi se da su Opći izbori 2014. godine ocijenjeni kao učinkoviti, i dokaz su da država dobro funkcioniše u konkurentnom okruženju, ali istaknuto je da treba poboljšati saradnju na državnom nivou, odnosno nivo saradnje entiteta i Distrikta Brčko.

Tome pridodaju da Ustav Bosne i Hercegovine nalaže složenu strukturu, a da implementaciju dogovora treba harmonizirati na nivou cijele zemlje. Od političkih kriterija istaknuto je da njen pravosudni sistem dobro funkcioniše, uključujući i mjere povećanja sudske nezavinsosti i učinkovitosti.

U slučaju borbe protiv korupcije neki nivo jeste dostignut, ali je pravni i institucionalni okvir je i dalje slab, te neadekvatno povezan, što implicira da politička predanost i strategije još uvijek ne daju konkretne reultate.

Istaknuto je da treba poboljšati borbu protiv organizovanog kriminala, ali i da je borba za ljudska prava još uvijek u ranoj fazi razvoja. Pravni i institucionalni okvir za poboljšanje ljudskih prava dakle zahtijeva značajna poboljšanja, pogotovo kada je u pitanju LGBT zajednica.

Što se ekonomskih faktora tiče, podcrtan je manj napredak u tržišnoj privredi, ali uslovi na tržištu rada su i dalje nepromijenjeni i neuravnoteženi, što utiče na deficite javnih finansija.

Nezaposlenost je visoka, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi, te su tu potrebne strukturne reforme. Vlada treba pokazati snažnu predanost u reformi koordinacije politika i provedbe strukturalnih mjera na privrednom upravljanju.

BiH je uranoj fazi postizanja sposobnosti suočavanja sa konkretnim pritisticima i tržišnim snagama unutar EU, a zemlja mora obratiti pristup rješavanju manjavosti slabog obrazovanja, pojednostavljujući već postojeću složenu proceduru.

Također, BiH je u početnoj fazi usklađivanja pravnih normi sa onim iz EU, te je tu potreban veliki nivo pripreme u vezi intelektualnog i industrijskog vlasništva.

Zemlja je u ranoj fazi saobraćajnog razvitka, te je potrebno usvojiti zajedničke politike na ovom nivpu zbog opće koristi od povezivanja.

Potrebni su i daljnji kontinuirani napori osobito u kompeticijskom nivou, industriji, agrokulturi, okolišu i politici klimatskih promjena, kao i pitanja pravnih sloboda kao i sigurnosti, navodi se između ostalog u izvještaju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.