da block

Evropska unija se raspada poput Jugoslavije!

Jednom davno u Evropi je postojala konfederacija koja se protezala od Alpa do Jadrana i razdvajala je zapadno kršćanstvo od Bizanta. Ovom rečenicom započinje članak u Washington Postu koji piše o raspadu Evropske unije koja ih neodoljivo podsjeća bivšu Jugoslaviju.

Ističu kako je i Jugoslavija bila konfederacija koja je obećavala da će zaustaviti ratove koji su kroz povijest dijelili narode, kao i EU gradila je jedinstvo kroz zajedničku valutu i slobodno kretanje rada i kapitala, no ipak se raspala.

Jugoslavija se zalagala za mir, jednakost i ljudska prava te je pokušala održati novi model koji će se razlikovati od okorjelog američkog kapitalizma i neučinkovitosti centralnog planiranja. Unatoč dobrim namjerama s kojima je stvorena, Jugoslavija se raspala 1991. godine, nakon desetljaća eskalacije sukoba, a raspad je bio popraćen krvavim ratom, ističe Washington Post.

“Kriza s kojom se Evropa danas suočava nije bez presedana. Ne radi se tu samo o ekonomskoj i finansijskoj krizi. Pitanje je kako, i može li uopće, nakon kraja hladnog rata ijedna multinacionalna konfederacija preživjeti na području između Urala i Atlantika? Može li EU izbjeći sudbinu svakog dosadašnjeg carstva ili konfederacije u europskoj povijesti?”, pitaju se u prestižnom američkom časopisu.

Zajednička crta EU i Jugoslavije je pokušaj sistematskog uređivanja odnosa među narodima, iako nikakav zakon, smjene političara i izmjene ustava nisu uspjeli prevladati međusobno rivalstvo između naroda u Jugoslaviji koje je potom tragično završilo.

Jugoslavija je zbog prevelikog zaduživanja u osamdesetim godinama bila prisiljena na drastične štednje, no kada su računi došli na naplatu, mjere štednje bile su samo iritirajući politički faktor. U sličnom se položaju nalazi i današnja unija, a činjenica je da je Evropa zapela sa svojom konfederacijom jer više nije solventna, u političkom, a ni u ekonomskom smislu, prenosi poslovni.hr.

Postoje dvije opcije. Prva je raspad, a druga je opcija jače ujedinjenje, odnosno “više Evrope” – koncept koji sve labave konfederacije najčešće koriste kao recept za jačanje. U budućnosti će Evropa, u slučaju da ostane ujedinjena, biti manje demokratska. Buduća ujedinjena Evropa biti će manje demokratska nego danas, ali s mnogo više sukoba, i to je optimističan scenarij, zaključuje Washington Post.

(VisokoIN/Fena)