Ezan s Visočice čule stotine hiljada ljudi širom svijeta (VIDEO)

Visočanin Mahir Burić s radošću je iščekivao mjesec ramazan, koji u njegovom životu, kako nam je kazao, ima posebno mjesto. A poseban mladić je i Mahir, koji se iz hobija počeo baviti kaligrafijom, zatim i učenjem ezana, ilahija i, kako kaže, itekako se pronašao u tim stvarima.

Osvojio srca

– Ramazan koristim i za „obračunavanje” sa samim sobom, za učenje Kur'ana i čitanje prijevoda – ističe ovaj mladi umjetnik.

Međutim, čini se da je još veću popularnost stekao učenjem ezana, koji je proučio na brdu Visočica iznad Visokog, s prijateljima snimio, a zatim postavio na kanal YouTube.

– To je ezan koji je osvojio srca mnogih i koji je u kratkom periodu postao vrlo popularan, o čemu svjedoči i više od 250.000 pregleda. A na ideju sam došao slučajno. Gledajući na YouTube jedan ezan snimljen u Australiji, došao sam na ideju da isto napravimo u našoj zemlji, na Visočici iznad Visokog. Izabrali smo lokaciju, snimili ezan, a odjednom su počele stizati samo pozitivne impresije iz svih dijelova svijeta. Imam čak informaciju da je i glavni imam harema Kabe u Meki preslušao taj ezan i da ga je pohvalio – otkrio je Mahir za Dnevni avaz.

Dodaje da su mu ramazanski dani najljepši period u godini.

Odgoj nefsa

– Najdraže mi je kada ogladnim i ožednim, tada se nefs najbolje odgaja, a u tom stanju mi je najdraže učiti ezan. U ramazanu je sve nekako drugačije, ljepše, pa čak su i somuni drugačiji od onih koje jedemo svaki dan. Naravno, teravije su neizostavni dio ramazana, a često sam i mujezin u Šadrvanskoj džamiji. Počeo sam snimati i ilahije i uskoro očekujem da one najposebnije objedinim u album – otkrio je na kraju Burić.


Levhe u cijelom svijetu

Burić je samouki kaligraf, a njegova djela (levhe) ukrašavaju brojne domove širom naše zemlje, ali i svijeta, pa su neke stigle i do Turske te Amerike.

– Posebna i neopisiva energija dolazi u ovome mjesecu i ona rezultira najboljom inspiracijom za jednog kaligrafa – kaže on.