F BiH ima novac za gašenje požara, ima i helikopter, ali se zaštitom života građana vlast ne bavi

Piše: Ernad Metaj

Vlast u FBiH ne može iza bezobrazluka, i krivičnog djela koje čini član Predsjedništva BiH ne dozvoljavajući da helikopteri Oružanih snaga BiH gase požare sakriti vlastitu odgovornost što se veliki dio Hercegovine pretvara u pepeo. Najbolje je to ilustrirao delegat u Domu naroda F BiH Aner Žuljević istaknuvši da su građani do sada izdvojili dovoljno novca za nabavku helikoptera. Godišnje se u budžet F BiH po osnovu Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća slije oko 27, 5 miliona maraka, a ta sredstva su isključivo namijenjena za opremanje civilne zaštite.
Tačno je da se prikupljena sredstva dijele između različitih nivoa vlasti, ali se za potrebe građana od kojih svi uposleni i angažovani po ugovorima o djelu izdvajaju 0,5 posto vlastitih neto prihoda mogla osigurati jedna ili više letjelica koje bi štitile njihovu imovinu i živote. Dodamo li tome 25 miliona maraka koje se godišnje uberu za zaštitu okoliša jasno je da novca ima. Problem je što političari i njihovi poslušnici više vole kvadove i skupocjene limuzine s kojima se mogu šepuriti na društvenim mrežama. Netransparentno trošenje novca za različite projekte koje uglavnom dobivaju stranački poslušnici posebna je priča.

Među taksama od kojih FBiH ostvaruje značajne prihode su i Naknade za korištenje šuma od kojih se ubere oko 23,5 miliona godišnje. Ako je nekome stalo do šume, a posebno do zaštite ljudi koji su u opasnosti ako se požari rašire jasno je da prostora za djelovanje ima. U buci oko Dodika i njegove blokade angažovanja Oružanih snaga koje imaju tri helikoptera vrlo malo u javnosti se priča i o tome da FBiH ima jedan helikopter koji bi mogao gasiti požare ali se isti ne koristi.

Tek nakon što se pola Hercegovine zapalilo reagovala je Vlada FBIH, nemušto i neuvjerljivo, koja bi tek sada procjenjivala kako u funkciju staviti helikopter koji je MUP FBiH dao Civilnoj zaštiti. S obzirom da su Oružane snage prema njihovom stavu posljednja instanca za pružanje pomoći koja se koristi kada se iscrpe resursi nižih nivoa vlasti porazna je spoznaja da F BiH nije uradila ništa da osposobi helikopter koji već ima.

Njegova popravka nije mogla koštati više od nekoliko miliona maraka, a šteta od požara svih ovih godina desetak puta veća. Uz navedeno prema izvještaju Ureda za reviziju Vlada FBiH nikada nije provela zakonske propise vezani za rješavanje imovine, potraživanja i obveza Federalnog ministarstva odbrane, Vojske FBiH, Carinske uprave FBiH i Obavještajno sigurnosne službe FBiH, koje su ugašene, a čija je imovina prešla na državni nivo.

Republika Srpska za razliku od F BiH svoj helikopter održava ispravnim. Tona vode koju može ponijeti za gašenje požara pokazala se isplativom investicijom. U državnim institucijama sjede predstavnici iz oba entiteta i do sada osim brige za vlastitu udobnost i korist nisu pokazali interesovanje za podršku i pomoć građanima.

Njima nije problem izdvojiti 7, 5 miliona maraka za nove automobile, 5, 2 miliona za ugovore o djelu, 2, 5 miliona za reprezentaciju. Među onima koji su najviše „troškali“ su ministri čije politike blokiraju državu. Tako korona nije omela ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca da u vrijeme korone potroši devet miliona maraka. U godini koju je obilježio rad od kuće njegovo ministarstvo zbog, kako je navadno povećanog obima posla, na stimulacije zaposlenim je potrošilo preko 40 hiljada maraka, a ministar je angažovao i 19 novih saradnika, od čega sedam u svom kabinetu.

Unesite komentar