da block

Facebook će platiti 10 miliona dolara za ‘sponzorisane statuse’!

da block

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 miliona dolara nakon tužbe korisnika kojom je optužuju da je koristila njihove fotografije i podatke za reklamne proizvode pod ‘sponzorisanim statusima’.

Prema sudskim dokumentima od početka juna, dostupnima na internetu od subote navečer, Facebook i tužitelji, u prvom redu korisnica iz američke države Washington Angel Fraley tražili su od jedne savezne sutkinje u San Joseu da potvrdi njihov dogovor zaključen tokom posredovanja.

Posrednik je objasnio da su se strane dogovorile da Facebook oslobodi 10 miliona dolara koji će biti podijeljeni “grupama tužitelja”.

Tužba je podnesena u martu 2011. Fraley i još nekoliko korisnika, posebno roditelja maloljetnika, tražili su zajednički proces u korist svih članova Facebooka registrovanih 24. januara 2011. kojima je ime, fotografija i identitet upotrijebljeni u ‘sponzorisanim statusima’.

Tužitelji tvrde da je Facebook koristio podatke korisnika bez odobrenja, prenosi Hina.

Sponzorisani statusi, pokrenuti početkom godine, diskretne su reklamne poruke koje se pojavljuju na stranici Facebooka korisnika i govore mu da jedan od njegovih ‘prijatelja’, čije se ime i fotografija pojavljuju, ‘voli’ proizvod oglašivača.

(VisokoIN)