Facebook dozvoljava rasističke komentare ako su duhoviti!

Bivši zaposlenik firme oDesk koja je cenzurisala uvredljive sadržaje na Facebooku, pobrinuo se da u javnost procuri tajni pravilnik ove društvene mreže u kojem se može pročitati šta je sve trebalo biti cenzurisano, a šta ne.

Pravilnik otkriva zapanjujuće detalje poput ovog da je trebalo blokirati objavljivanje blage golotinje, ali omogućiti objavljivanje fotografija smrti te rasističke komentare.

Zaposelnicima te firme rečeno je kako “Facebook ne trpi rasističke komentare bilo kakve vrste”, ali ne trebaju ih brisati “ukoliko su izrečeni na šaljiv ili ironičan način”.

Pravilnik je napisan na 17 stranica te sadrži savjete o tome šta učiniti kada neko od 850 miliona korisnika postavi fotografiju, video ili tekst.

Iako je Facebook i na vlastitu mrežu postavio jedan od tekstova sa ovakvim pravilima, ona su možda namjerno nejasna u poređenju sa kristalno jasnim upustvima koje su dobili zaposlenici oDeska.

Pa tako u pravilima koja su objavljena na Facebooku stoji da nije dozvoljeno postavljati neprimjeren sadržaj, ostavljajući korisniku da sam donese procjenu o tome šta je primjereno, a šta ne. S druge strane, pravila koja su dobili zaposlenici oDeska su vrlo strogo određena, pa su oni morali brisati fotografije na kojima se vidi urin, izmet, povraćanje ili sperma.

(VisokoIN)