da block

Facebook: Mi smo žrtva, cijela kompanija je prevarena

da block

Facebook se proglasio žrtvom u slučaju skandala oko nepropisne upotrebe njegovih podataka o korisnicima od strane Cambridge Analytice, kompanije koju je američki predsjednik Donald Trump unajmio za svoju kampanju 2016. godine, prenose agencije.

“Cijela kompanija je bijesna jer smo prevareni”, saopćila je ta društvena mreža u utorak, prenosi DPA.

Istraga Facebooka

“Predani smo snažnoj primjeni naših mjera zaštite informacija korisnika i poduzet ćemo potrebne korake kako bi se to provodilo”, dodaje se u saopćenju, koje je objavljeno nakon što je Washington Post izvijestio da je američka Savezna trgovinska komisija (FTC) otvorila istragu o Facebooku, što bi moglo rezultirati ogromnom kaznom.

FTC će istražiti je li Facebook prekršio dogovor s tom agencijom iz 2011., sklopljen kako bi se zaustavila istraga oko optužbi da je lagao svoje korisnike oko zaštite podataka, piše Post.

Dionice te kompanije snažno padaju od ponedjeljka, sveukupno je izgubila gotovo 50 milijardi dolara vrijednosti, a političari iz Sjedinjenih Država i Europe od Facebooka traže svjedočenje njegovog čelnika Marka Zuckerberga. On zasad nije komentirao slučaj.

Utjecaj na izbore

Cambridge Analyticu se optužuje da je bez pristanka prikupila informacije o oko 50 miliona korisnika te društvene mreže koje je potom koristila u kampanji 2016. godine. U utorak je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

Britanska televizija Channel 4 objavila je snimku kako se Nix hvali novinaru koji glumi da je poduzetnik iz Šri Lanke da je koristio mito i trikove kako bi utjecao na izbore, a naglasio je i da se “puno puta” sastao s Trumpom prije no što je on postao predsjednik.

U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša kompanijamože na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke.

Rekao je i kako “mogu poslati neke djevojke u kuću kandidata”, dodavši kako su Ukrajinke “veoma lijepe”.

Nixovi komentari “ne predstavljaju vrijednosti i djelovanje kompanije, a njegova suspenzija pokazuje ozbiljnost s kojom gledamo na ovu povredu”, priopćio je upravni odbor Cambridge Analytice.

U središtu pozornosti

Ta kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji došla je u središte pozornosti tokom vikenda kad je zviždač koji je sudjelovao u njezinom stvaranju Guardianu otkrio njezine taktike.

Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupljala podatke o američkim glasačima kako bi im kasnije slala personalizirane reklame kojima je utjecala na njihov politički izbor.

“Iskoristili smo Facebook kako bi požnjeli milione profila i izgradili modele kako bi iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone”, otkrio je Wylie. Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju.

Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom kompanijom, kao i njezinom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe.

“Katastrofalni neuspjeh”

Međustranački odbor britanskih zastupnika u utorak je zatražio od Zuckerberga da objasni “katastrofalni neuspjeh” njegove kompanije u zaštiti osobnih podataka.

Damian Collins, čelnik Odbora za kulturu, medije i sport, naglasio je kako je “više puta pitao Facebook kako kompanije pribavljaju i skupljaju korisničke podatke s njegovih stranica, a posebice oko toga je li se to događa bez njihovog pristanka”.

“Vaši dužnosnici su konzistentno umanjivali taj rizik i lagali odbor”, istaknuo je Collins, zastupnik konzervativaca britanske premijerke Therese May, u otvorenom pismu Zuckerbergu. Američki Business Insider piše kako postoje sumnje da je Cambridge Analytica imala veliku ulogu i u Brexitu, u kampanji onih koji su pozivali na izlaz iz Evropske unije, prenosi Hina.

Zastupnici obje stranke u SAD-u traže od Facebooka da objasni kako je tako mnogo korisničkih podataka završilo u rukama treće strane koja je radila u kampanjama.

“Mislim da je vrijeme da direktor, gospodin Zuckerberg, kao i drugi visoko pozicionirani zaposlenici, dođu i svjedoče”, istaknuo je senator Mark Warner za ABC News.

Facebook već je tema američkih istraga zbog navodnog ruskog miješanja u iste izbore. U oktobru je objavio da je do 126 miliona korisnika vidjelo reklame koju su platili Rusi kojima je cilj bio utjecati na američku politiku.