-3.5 C
Visoko
24. Januara 2022.

Facebook mora platiti 550 miliona $ zbog tehnologije prepoznavanja lica

Kompanija Facebook je potvrdila da će isplatiti 550 miliona dolara u nagodbi koja je rezultat tužbe zbog korištenja tehnologije prepoznavanja lica

Kako prenosti The Verge, slučaj traje od 2015. godine, a u tužbi se navodi da je Facebookova prvobitna verzija alata Tag Suggestions, koji skenira lice korisnika na fotografija i predlaže tagovanje osoba, čuvala biometrijske podatke bez pristanka korisnika, a time je prekršen zakon o privatnosti biometrijskih informacija u Ilioisu.

Facebook je 2018. godine postao transparentniji te je korisnicima objasnio tehnologiju prepoznavanja lica, a uz to ih je i usmjerio na stranicu za podešavanja gdje mogu onemogućiti ovu opciju. Prošle godine je kompanija napravila promjenu, pa je prepoznavanje lica dostupno samo kao opcija. Ipak, to je učinila nakon što je godinama bilo standard.

Sudska odluka je donesena 2018. godine, Facebook se žalio, a u konačnici je postignuta nagodba pa će kompanija isplatiti 550 miliona dolara korisnicima Facebooka u Ilioisu te pokriti sudske troškove.

Facebook je prijavio prihod od 21 milijardu dolara za četvrti kvartal 2019. godine.

Unesite komentar