Facebook podaci tri miliona korisnika zloupotrijebljeni nakon kviza osobnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Facebook podaci više od tri miliona osoba koje su radili kviz osobnosti objavljeni su na loše zaštićenoj web stranici i mogu im pristupiti neovlaštene osobe, tvrdi New Scientist.

Navodi se da su podaci sadržavali odgovore na kviz, da nisu navedena imena korisnika, ali da je otkrivena njihova dob, spol i status veze.

Za 150 hiljada ljudi otkrivene su i informacije o ažuriranju statusa. Svi ti podaci trebali su biti dostupni samo odobrenim istraživačima putem zajedničke web stranice. Međutim, New Scientist je otkrio da korisničko ime i lozinka kojima je odobren pristup podacima mogu biti pronađeni za manje od minut, omogućujući svima da preuzmu osobne podatke.

Podaci su prikupljeni testom pod nazivom myPersonality, a navodno je šest miliona učesnika dopustilo da se njihovi podaci anonimno dijele s istraživačima. Tim koji stoji iza kviza dopustio je svakom istraživaču koji je želio koristiti podatke da im pristupi te je ukupno 280 osoba dobilo pristup, uključujući zaposlenike Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija, navodi se u izvještaju.

Iz Facebooka su saopćili da je, kao dio tekuće istrage i zloupotrebi korisničkih podataka, suspendovano 200 aplikacija koje su bile na čekanju za pregled. To uključuje i myPersonality.

Više vijesti