FBiH danas dobija novu rekonstruisanu Vladu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nastavit će danas zasjedanje razmatranjem plana rada federalne Vlade za ovu godinu, kao i izvještaja o radu više institucija u prošloj godini.

Nakon okončanja redovne, najavljena je vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi predsjednik FBiH Marinko Čavara mogao imenovati nove ministre iz Saveza za bolju budućnost (SBB), nakon što potpiše ostavke i preostala dva ministra iz Demokratske Fronte Aleksandra Remetića i Milana Mandilovića.

Za nove ministre predloženi su Edita Đapo za ministra ekologije i turizma, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, Nermin Džindić za ministra energije, rudarstva i industrije i Vesko Drljača za ministra rada i socijalne politike.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je usvojio izmjene Zakona o pomilovanju, nakon što je to ranije učinio i Dom naroda.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH kojim se usaglašava sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, koji je na snazi od 2013. godine.

Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usaglašenog sa zakonom na nivou BiH, ne bi postojala mogućnost da federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istovremeno sticanje državljanstva BiH i FBiH.

Da bi u cijelosti bio usvojen Prijedlog zakona o državljanstvu u FBiH treba da ga podrži i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Više vijesti