da block

Feđa Štukan: Nema boga

da block

Sarajevski glumac Feđa Štukan objavio je nainternetu poruku trima ‘konstitutivnim narodima’ u Bosni i Hercegovini. Istaknuvši kako bi im bilo bolje da shvate da ovaj svijet nije ovdje samo zbog njih, već za sve nas, Štukan im je ‘pojasnio’ zašto je stava da – boga nema.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

“Moram ipak da kažem, to što ste vi trenutno konstitutivni (što postoji isključivo na papiru, ali neće postojati nakon Sejdić-Fincija, jednim dobrim djelom), ne daje vama apsolutno nikakvo pravo, veće od mog prava, da kažem ono što mislim.

Vaše odvrtanje ezana pod mojim prozorom na 120db, i udaranje u zvono hiljadu puta dnevno (120db), utjerivanje vjere u kosti našoj djeci i dijeljenju djece u školama na vjernike i nevjernike je, malo je reći nepristojno. Stavite nam bijele trake na rukave.

Šta mislite?

Nek se zna ko je ko. Toliko vulgarno nametanje religije, bez ikakvog obzira spram ljudi koji nisu vjernici, stvar je, pretpostavljam, kućnog odgoja.

Ja imam potpuno isto pravo da hodam ulicom i urlam na sav glas NEEEMA BOGAAA, NEEEEEMA BOGAAAA, ali sam fino vaspitan pa to ne radim, što ne znači da neću početi.

To je moje pravo i za njega neću pitati ni vas, a ni go*na u odijelima i kravatama koja ste izglasali da nas opljačkaju, a koja sjede u prvim redovima džamija i crkava.

To su valjda najbolji od najboljih. Vaš creme de la creme. Ovaj svijet nije ovdje zbog vas, pokušajte to nekako da shvatite, ovaj svijet je za sve nas, i svi imamo potpuno isto pravo na njega. I zato JA mislim i kažem, NEEEEEMA BOGAAAAA!!!

S poštovanjem,
Feđa Štukan“