Federacija BiH za godinu ‘pojede’ oko 4 milijarde KM

Da je Federaciju BiH već odavno bilo nužno reformisati da bi od preskupog i glomaznog aparata građani dobili efikasniju vlast s dosta jeftinijim godišnjim izdacima.

Naime, prema brojkama iz 10 kantonalnih budžeta, rashodi za administraciju u ovoj godini iznosili su nevjerovatnih 2,12 milijardi KM! Dodaju li se uz ovu brojku rashodi i izdaci iz federalnog budžeta od 1,9 milijardi KM, onda će Federacija BiH samo u ovoj godini potrošiti cijelih četiri milijarde maraka, piše Dnevni avaz.

Samo na plaće uposlenih u administraciji iz kantonalnih budžeta kao i s federalnog nivoa je u 2012. godini izdvojeno nešto više od 1,2 milijarde KM. Troškovima za materijal, usluge i sitni inventar, čini se, nema kraja, jer se iz deset kantonalnih budžeta na ove stavke u ovoj godini izdvaja čak 149 miliona maraka. To je, naprimjer, 20 miliona više od prve tranše kredita koju smo nedavno dobili od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za krpljenje ranijih dugova.

Navedeni podaci najbolje potvrđuju nužnost rekonstrukcije Federacije BiH koju najavljuje američka administracija, a koju podržava i Evropska unija. Službeni Washington ozbiljno priprema platformu da bi cijeli proces reformi većeg entiteta započeo već početkom naredne godine.

Bez ikakve politizacije o mogućnostima ukidanja pojedinih kantona te spajanja nekih od njih, što predstavlja samo neka od mogućih rješenja, dodatni argumenti za smanjenja administrativnog aparata u FBiH jesu podaci o tome da se u deset kantonalnih vlada nalazi 95 ministarstava. Zajedno sa 16 federalnih, veći entitet tako ima čak 111 ministara!

Svaki kanton u prosjeku ima 15 ureda, službi, direkcija, uprava i agencija koje djeluju u sastavu kantonalnih vlasti. Osim toga, svaki kanton ima svoju skupštinu, sud, tužilaštvo te pravobranilaštvo. Sve navedeno, uz tročlano Predsjedništvo, nalazi se i na nivou Federacije BiH.

Prema istraživanju Agencije za lokalne razvojne inicijative (ALDI) o budžetskoj potrošnji vlasti od 2005. do 2010. godine, na institucije FBiH je u tom periodu potrošeno 15,4 milijarde KM, a od toga su kantoni “pojeli” nešto više od 8,3 milijarde maraka.

I u revizorskim izvještajima vlasti su konstantno upozoravane na neracionalnu potrošnju, međutim, nisu ništa činile na njenom smanjenju, što je očit dokaz da je dosadašnjim vladajućim strukturama neefikasan sistem zvani FBiH zbog ličnih politikantskih interesa samo odgovarao.

– 111 ministara u cijeloj FBiH

– 15 upravnih organizacija u prosjeku ima svako ministarstvo

– Predsjednik i dva zamjenika predsjednika FBiH imaju svoje kabinete

– Svaki kanton ima svoju skupštinu, sud, tužilaštvo te pravobranilaštvo

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar