Federalni inspektori izdali 642 prekršajna naloga u iznosu 739.270 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su od 21. juna do 23. jula ove godine izvršili 832 inspekcijska nadzora i šest kontrolnih nadzora, a izdata su 642 prekršajna naloga u iznosu 739.270 KM.

Naplaćen je iznos od 36.543,50 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;izrečene su ukupno 53 upravne mjere;te je izrečeno 36 mjera privremene zabrane rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od 304 kontrolisana privredna subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da dva subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj; 40 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge; a od 1.410 kontrolisanih radnika, zatečeno je 49 radnika „nacrno“.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Zbirni rezultati od početka vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora, od 20. marta pa do 23.jula ove godine, pokazuju da je izvršeno 5.298 inspekcijskih nadzora i 113 kontrolnih nadzora; a da je
izdato 3.514 prekršajih naloga u ukupnom iznosu 4.408.924 KM.

Naplaćen je iznos od ukupno 653.427,44 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;izrečeno je ukupno 508 upravnih mjera i izrečena je 171 mjera privremene zabrane rada.

Od 1.546 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da devet subjekata nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj; da 252 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. Od 5.305 kontrolisanih radnika, zatečeno je 285 radnika „nacrno“.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.