-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Feraget: Nečuveno da policijski službenik bude kažnjen zbog Facebook statusa njegove kćerke

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održana glavna rasprava u postupku koji se vodi po tužbi koji je podnio policajac Aziz Turudija, kažnjenom policajcu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). Postupak je bio vezan za poništenje rješenja MUP-a KS kojima je on proglašen disciplinskim krivim, piše N1.

Naime, Turudija se kažnjava zato što su na njegovom Facebooku 2017. godine objavljeni komentari u kojima su nadležni pozivani da riješe slučaj smrti Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine u večernjim satima u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nakon osam dana preminuo.

Nešto kasnije je utvrđeno i navedeno u dokumentaciji da je te komentare objavila kćerka Turudije koja je to posvjedočila pred nadležnim organima MUP-a KS.

Međutim, Policijski odbor i Disciplinska komisija proglasili su Aziza Turudiju “krivim što nije na odgovarajući način zaštitio svoj Facebook profil sa kojeg i na kojem su komentarisana dešavanja oko slučaja ‘Dženan Memić’, te uprkos tome što je kada je saznao za komentare nije ih sam obrisao, a zloupotrebu Facebooka nije prijavio MUP-u KS”.

Dalje je navedeno da je Turudija kažnjen zbog ponašnja koje narušava ugled policijskog organa.

Ovog policijskog službenika zastupa advokat Ifet Feraget, koji je danas nakon ročišta za N1 kazao da je Facebook status bio koristan za utvrđivanje istine i pravde o ubistvu Dženana Memića.

“Vrlo je interesantno da je postupajuća sutkinja upozorila novinare na samom početku, koji su bili prisutni kao javnost, da mogu sjediti u sudnici, ali ne smiju objavljivati bilo kakve informacije sa suđenja. Bio sam zatečen i šokiran takvom odlukom suda jer u svakom slučaju ukoliko je javnost prisutna sasvim je normalno da istoj prisustvuju i novinari koji naravno ne mogu snimati, ali posebno imaju pravo prikupljati informacije i objavljivati ih. Isto tako sudija nema pravo legitimisati novinare i objavljivati njihove podatke na sam zapisnik”, naveo je Feraget.

Sutkinja zabranila medijima da iznosi informacije
Kazao je da će mu takva odluka sutkinje ostati u sjećanju.

“Što se tiče samog postupka, mislim da su oba rješenja nezakonita jer je nečuveno da policijski službenik bude kažnjen jer je njegova kćerka prenijela na njegovom Facebooku statuse koje su prenosili i drugi, a koji su bili usmjereni u cilju utvrđivanja istine i pravde u ubistvu Dženana Memića. Ovo je jedini policijski službenik koji je bio sankcionisan, a poznato je da su ostalima u ovom procesu svi disciplinski postupci zastarjeli, a krivični postupak koje je tada vodilo Tužilaštvo KS obustavljeno. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu i svi znate šta se dešava”, poručio je Feraget.

Unesite komentar