Festivala MESS u Visokom

Ovogodišnje izdanje održat će se tradicionalno u Sarajevu i Zenici, te po prvi put u Visokom, gdje Festival gostuje sa predstavom iz dječijeg programa, te sa programom za mlade autore i autorice. Festival ovim širenjem nastavlja svoju misiju decentralizacije pozorišta u BiH i pružanja prilike svim građanima i građankama da vide najzanimljivije od svjetskog teatra.

Dragi prijatelji i prijateljice Festivala MESS,

Internacionalni teatarski festival MESS održan u jesen 2011. u Sarajevo je doveo etablirana evropska i svjetska teatarska imena, te predstavio mlade nade svjetskog pozorišta kojima se programski sve više okreće. Započeta je uspješna saradnja sa Baletfestom koja je rezultirala gostovanjem nekih od najistaknutijih koreografa današnjice, od Alaina Platela do Emia Greca.
Festival je obilježilo gostovanje predstave “Radio Muezzin” slavne njemačke kompanije Rimini Protokoll. U 10 dana na Festivalu su odigrane 32 predstave, te ga je posjetilo preko 500 internacionalnih gostiju. Predstave je pogledalo blizu 10.000 gledalaca i gledateljki.

52. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se od 28. septembra do 7. oktobra 2012. Ovogodišnji MESS otvorit će predstava “Europeans” u produkciji češke kompanije Boca Loca Lab i u režiji Jiří Adámeka, nakon koje će biti održan svečani koncert pijaniste Davida Gazarova u saradnji sa festivalom SVEM. Istu, prvu festivalsku noć, igrat će predstava „Grand-pere n’aime pas le swing” u koprodukciji Francuske i Benina koju je režirala Julie Dossavi.

Program će i ove godine biti podijeljen na World MESS, Mittel Europe, Future MESS i Children MESS i ugostit će predstave iz Austrije, SAD-a, Srbije, Velike Britanije, Mađarske, Izraela, Hrvatske, Čilea, Brazila i mnogih drugih zemalja. Na Festivalu će biti odigrano oko 30 predstava, od kojih će u World MESS-u biti, između ostalih, “Max Black” slavnog Heinera Goebbelsa, sada već kultna predstava “Oyster” u režiji Inbal Pinto i Avshalom Pollaka i kontroverzna “On the Concept of the Face, Regarding the Son of God” Romea Castelluccija.

U okviru svog Mittel Europe programa Festival će prikazati najznačajnije predstave iz regiona sa najutjecajnijim rediteljskim imenima koja obilježavaju ne samo regionalnu, nego i evropsku scenu. Gostovat će predstave Olivera Frljića, Andrasa Urbana, Josefa Nadja, Kornel Mondruzca i Martina Kočovskog, u produkcijama Teatra ITD, Színháza Kosztolányi Dezsö, Proton Cineme, Kreativnog Ateljea Josefa Nadja, Narodnog teatra “Vojdan Černodrinski” iz Prilepa.

U okviru Future MESS-a održat će se 6. izdanje radionica. Velika nam je čast da su ovogodišnji predavači Kornel Mondruczo, višestruko nagrađivani filmski i pozorišni reditelj iz Mađarske, Willam Esper, autor knjige o glumačkoj tehnici Stanforda Meisnera i njegov učenik, te jedan od najistaknutijih dramskih pisaca današnjice – Mark Ravenhill. Program Future MESS-a predstavit će novi niz mladih autora i autorica koji već osvajaju svjetsku pozorišnu scenu: od Zachary Oberzana do mlade italijanske kompanije Ricci/Forte.

Festival MESS pokreće novi program čiji fokus su produkcije rađene po savremenim dramskim tekstovima sa Balkana. Balkan (con)Text sastojat će se iz pet predstava od kojih su neke obilježile prošlu pozorišnu sezonu u regiji: “Moj sin samo malo sporije hoda”, po tekstu Ivora Martinića, “Radnici umiru pjevajući” Olge Dimitrijević, “Bunar” Radmile Smiljanić, “Who Sleeps Tonight” Chrysse Spilioti, te “Golden Bridges and Sequoya” Konstantina Ilieva.

Poseban fokus Festivala je bh. selekcija u kojoj je produkcija prošle teatarske sezone bila zaista impresivna uprkos teškim finansijskim okolnostima. Odabrane predstave će biti objavljene početkom septembra 2012.

Ovogodišnje izdanje održat će se tradicionalno u Sarajevu i Zenici, te po prvi put u Visokom, gdje Festival gostuje sa predstavom iz dječijeg programa, te sa programom za mlade autore i autorice. Festival ovim širenjem nastavlja svoju misiju decentralizacije pozorišta u BiH i pružanja prilike svim građanima i građankama da vide najzanimljivije od svjetskog teatra.

Želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na ovogodišnji Festival!

Dino Mustafić,
direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS