FIFA ostvarila profit od 36 miliona dolara

Svjetska fudbalska federacija objavila je finansijski izvještaj o poslovanju za 2011. godinu prema kojem je ta organizacija ostvarila profit od 36 miliona dolara.

FIFA je u izvještaju navela da je prošla godina donijela prihode od milijardu i 70 miliona dolara dok je na rashode potrošeno milijardu i 34 miliona.

“Oduševljen sam da primijetim da, finansijski, FIFA stoji na čvrstim temeljima”, napisao je u izvještaju predsjednik te organizacije Sepp Blatter.

Kako prenosi SCSport, rezerve FIFA sada iznose milijardu i 293 miliona dolara, a većina prošlogodišnjih prihoda ostvarena je od prodaje televizijskih prava i sponzorstava za nastupajuće Svjetsko prvenstvo u Brazili 2014. godine.

FIFA je u protekloj godini za plate zaposlenih izdvojila 67,3 miliona dolara. Budući da je u organizaciji zaposleno 390 osoba prosječna godišnja plata iznosila je 172.677 dolara.

Još 21 milion odvojen je za premije zaposlenih, ali u izvještaju nije navedeno kako su premije podijeljene kao ni koliki dio je otišao predsjedniku Seppu Blatteru.

(VisokoIN)