Fikret Abdić: Vlada FBiH mora odgovarati za nacionalizaciju Agrokomerca

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerca” iz Velike Kladuše Fikret Abdić očekuje podršku federalne i vlasti na nivou BiH kada je riječ o preuzimanju i obnovi “Agrokomerca”.

“Vlada Federacije BiH koja ignoriše pitanje `Agrokomerca` i ljude koji stoje iza tog privrednog kolektiva, nema budućnosti”, rekao je Abdić danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je poručio da je interesu federalne Vlade da se što prije koriguje, “jer je nemoguće opravdati šta se desilo `Agrokomercu`”.

“Vlada FBiH je nacionalizovala `Agrokomerc` i za to mora odgovarati”, rekao je Abdić, ističući da se ne može ignorisati potencijal i snaga ovog kolektiva.

Abdić je na konferenciji na kojoj je predstavio Aneks 3 – Prijedlog za preuzimanje i obnovu “Agrokomerca”, rekao da niko iz federalnih i inistitucija BiH nije odgovorio na pismo u kojem je poslao prijedlog oporavka “Agrokomerca”.

Abdić je rekao da ga ne može sputati to što SDA ne računa na njega, te da on traži da se firma preda akcionarima.

On je istakao da činjenica da je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića ne amnestira odgovornosti kada je riječ o dokumentaciji o “Agrokomercu”.

“Postoji projekat uništenja `Agrokomerca` i BiH mora identifikovati ljude koji su kreatori tog projekta”, rekao je Abdić.

Abdić je dodao i da se u njegovom progonu utrkuju, iako je najviše napravi za privredu BiH. “Od kada sam ja otišao, samo se ruši i samo se meni sudi”, rekao je Abdić.

Aneks 3 govori o ulaganjima “Agrokomerca” u privredu Hrvatske, obavezama i pravima koja proističu iz tih ulaganja.

Nekadašnji prvi čovjek “Agrokomerca” iz Velike Kladuše i član Predsjedništva BiH Fikret Abdić pušten je početkom marta na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne – deset godina i devet mjeseci – zbog ratnog zločina na području zapadne Bosne.

Osuđen je zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna i pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

(VisokoIN/Srna)