da block

Fikret Zukić u Siriju odveo osam članova svoje porodice

da block

Osumnjičeni za organizovanje terorističke grupe državljanin BiH Fikret Zukić /58/, za kojim je Interpol u ponedjeljak raspisao “crvenu” potjernicu, cijelu porodicu odveo je u Siriji i priključio se terorističkim grupama, piše Srna pozivajući se na sagovornika bliskog bezbjednosnim strukturama.

Zukić je u sirijski rat odveo suprugu Eminu Zukić /52/, sinove Edina /33/ i Elvedina /29/, njihove supruge Almedinu Mujčinović, Jusufinu Bećirović i Džejlu Fojnica, te unuke Muhameda Zukića i Sejfulaha Jahja Mujčinovića, piše isti izvor.

“Fikret Zukić, sin Edhema, rođen je u mjestu Đurđevik u opštini Živinice, sa prebivalištem u Banovićima u mjestu Podgorje. Pripadnik je radikalnog vehabijskog pokreta i često je posjećivao vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči. U njegovoj kući su održavani vjerski obredi, a na kući i ispred nje bio je natpis – medžlis”, kaže sagovornik Srne.

On je napomenuo da je Zukić, iako uhapšen u novembru 2014. godine u akciji “Damask” Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, nakon saslušanja pušten na slobodu pa je sa suprugom Eminom i unukom Muhamedom 25. marta 2015. godine sa beogradskog aerodroma otputovao za Hataj u Turskoj.

Zukić je dva dana prije odlaska u nadležnim službama opštine Banovići vlasništvo nad imovinom prepisao na bratića Edisa Zukića, koji je zatim Fikreta Zukića i njegovu porodicu odvezao u Beograd preko graničnog prelaza Karakaj.

Dolaskom u Siriju, Zukić se priključio ISIL-u. Nakon sukoba između Oslobodilačke vojske Sirije i “ISIL-a” on je početkom 2014. godine ranjen i zarobljen, poslije čega se priključio Oslobodilačkoj vojsci Sirije, odnosno jedinici “Džebhatu al Nusra”.

Zukić je dao i intervju u kome kritikuje tzv. “Islamsku državu” i njihov način ratovanja, pozivajući sve mudžahedine da napuste tu terorističku organizaciju.

Njegova supruga Emina, kći Derviša, rođena je u Prijanovićima u opštini Kladanj, sa prijavljenim prebivalištem u Banovićima.

“Edin Zukić, zvani Ebu Muhamed, rođen je u Banovićima gdje je i prijavljen na adresi Stražbenica bb. U Siriju je otišao 20. juna 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a s njim u avionu bio je i vehabija Ines Midžić.

Zukićeva, šerijatski vjenčana supruga Almedina Mujčinovića, pridružila mu se 2. septembra 2013. godine sa sinom Sejfulahom Jahja Mujčinovićem. Njegova druga šerijatski vjenčana supruga Jusufina Bećirević u Siriji mu se pridružila 20. juna 2013. godine. Edin Zukić je ranjen u Siriji početkom 2014. godine. Napustio je ISIL i priključio se Oslobodilačkoj vojsci Sirije”, rekao je sagovornik Srne.

Isti izvor dodao je da je Elvedin Zukić rođen takođe u Banovićima gdje je i prijavljen na adresi u naselju Stražbenica. Boravio je, kaže, u vehabijskoj zajednici Ošve kod Maglaja gdje je živio sa suprugom Džejlom Fojnicom, sestrom Emraha Fojnice koji je učestvovao u organizaciji napada na američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine i koji je poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku 2014. godine.

Prema njegovim riječima, Elvedin Zukić je otišao u džihad u Siriju 1. avgusta 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul. S njim u avionu su bili njegova šerijatski vjenčana supruga Džejla Fojnica, te pripadnici vehabijskog pokreta Emir Ališić, Amir DŽinić i Adem Karamuja. Za razliku od oca i brata, Elvedin Zukić pripada terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije danas odgovarao ne telefonske pozive kako bi odgovorio na pitanja zašto je Zukić pušten na slobodu poslije hapšenja u akciji “Damask” i zašto je dozvoljeno da napusti BiH i pridruži se teroristima u Siriji.

Iz Tužilaštva BiH i Sipe takođe nisu dostavili odgovor na ova pitanja.

Centralna obavještajna agencija, francusko Ministarstvo spoljnih poslova, britanska Vlada, austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni centar za studije radikalizacije i političkog nasilja prije tri godine objavili su da se u Siriji i Iraku bori 350 ratnika iz BiH.

Mektić je prošle godine izjavio da se na ratišima u Iraku i Siriji nalazi 115 državljana BiH.