da block

Filipović: Izmjenama Statuta Mostara pokušava se uvesti treći entitet

da block

Izmjenama Statuta Grada Mostara pokušava se uvesti treći entitet na mala vrata, istaknuto je na javnoj tribini akademika Muhamed Filipović na temu “Pozicija i perspektive Bošnjaka u Hercegovini”.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izmjenu izbornih pravila za Grad Mostar, Filipović je kazao kako se na račun Bošnjaka rješava hrvatsko nacionalno pitanje, ustvrdivši kako Hrvati u BiH nisu u neravnopravnom položaju te da su “Hrvati svugdje u Bosni daleko ravnopravniji nego što su to Bošnjaci u Hercegovini”.

“Istina je da je izvjestan dio našeg političkog establišmenta digao ruke od Hercegovine radi očuvanja svojih pozicija u vlasti te da pristaje na političke ucjene koje već dvije godine sistematski dolaze iz redova hrvatske politike, iz Zagreba, iz HDZ-a bilo koje provenijencije i iz Katoličke crkve”, kazao je Filipović.

Dodao je kako bio prepuštanje Mostara Hrvatima izazvalo daljnje urušavanje Hercegovine.

“Niko nema pravo mijenjati ni jedan element ustavnog poretka u BiH koji će promijeniti karakter države, a da to nije posljedica referenduma na cijeloj teritoriji Bosne u kojem bi učestvovali svi građani. To znači, da nema nikakve pravne, ali ni političke mogućnosti da Republika Srpska organizira referendum o izdvajanju jer bi se time promijenio karakter bosanske države”, istaknuo je Filipović.

Na kraju svog izlaganja Filipović je naglasio da je Mostar više od 300 godina duhovno središte Bosne i Hercegovine, te da bez Mostara nema ni Bosne.

(VisokoIN/Fena)