Finski premijer ponudio svoju kuću izbjeglicama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Finski premijer Juha Sipila ponudio je tražiocima azila smještaj u njegovoj kući u Kempeli, na sjeveru zemlje kod grada Oulu, koju njegova porodica sada praktično ne koristi, i pozvao sve stanovnike Finske da otvore njihove kuće za izbjeglice.

“Nadam se da će ovo prerasti u neki narodni pokret, da će ljudi dobrovoljno doprinositi smještaju tražioca azila”, rekao je on, prenosi finska TV “Ile”. U ovom trenutku, centri za prihvat izbjeglica su prepuni, navodi ta TV.

Sipila danas posjećuje grad Oulu, koji pokušava da riješi problem smještaja velikog broja tražioca azila.

Sipila je rekao da sa zabrinutošću prati debatu u Evropskoj uniji o stanju sa izbjeglicama.

Prema njegovim riječima, radi se o manjku solidarnosti, koji u ovoj situaciji čudi.

Pozivajući crkve i dobrotvorne organizacije da pomognu sa smještajem, Sipila želi da na svom primjeru pokaže da je potrebno preuzeti odgovornost i da je Finska multikulturalna zemlja.

“Apelujem na sve da ne budu ravnodušni”, kazao je finski premijer.

Reuters prenosi da je Sipila rekao da plan EU o preraspodjeli 120.000 tražilaca azila koji su stigli u Grčku, Italiju i Mađarsku treba da bude dobrovoljan, a da se nada da će Finska pokazati primjer u tom pogledu.

Sipila je prekjučer rekao da EU treba da učini više napora za rješenje problema izbjeglica, koje treba da sadrži različite forme aktivnosti, a ne samo “vječito pitanje koliko novca ima na raspolaganju”.

Njemu su se, kako je rekao, otvorile oči poslije posete Libanu, gdje se trenutno nalazi nekoliko miliona izbjeglih od rata, uglavnom Sirijaca.

Ranije je saopšteno da Finska planira da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za tražioce azila, a ministar finansija Aleksandar Stub rekao je da će ona iznositi “par miliona eura, prvenstveno za finansiranje procesa razmatranja zahtjeva za dobijanje izbjegličkog statusa”, prenio je TASS.

Prema prognozi finske policije, u Finsku bi ove godine moglo da dođe do 15.000 ljudi, tražeći utočište, što je znatno više nego ranijih godina.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.