FK Željezničar pod zdravstvenim nadzorom, omogućen trening i odlazak na utakmicu

Prema uputama Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba o epidemiološkom riziku nastalom povodom dolaska sastava i pratnje FK Željezničar s planirane utakmice u Izraelu na JP Međunarodni aerodrom Sarajevo 27. augusta, federalni sanitarni inspektori su u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, u prisustvu epidemiologa, izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka svih putnika u trajanju od 14 dana, a na adresi o kojoj obavijeste porodičnog ljekara nadležne zdravstvene ustanove-Doma zdravlja.

Svi putnici kojim je izdato rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u skladu sa zakonom, kako potencijalno zaraženi, tako i putnici koji su ostvarili rizičan epidemiološki kontakt tokom putovanja, su dužni u periodu trajanja zdravstvenog nadzora boraviti na adresi koju su prijavili nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, te se se za dalji epidemiološki tretman lično javljati svom porodičnom ljekaru, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Nakon obavljene epidemiološke obrade za 36 osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor, kao i dva uzastopna negativna PCR testa, FUZIP-u je dostavljeno mišljenje uz prateće preporuke epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na osnovu kojeg se igračima/članovima kluba FK Željezničar za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora odobrava obavljanje trenažnog procesa, kao i kretanje od mjesta na kojem boravi do mjesta na kojem se obavlja trenažni proces, uz poštivanje preporuka od mjerodavnih epidemiologa.

– Odobreno obavljanje trenažnog procesa vrši se u epidemiološki kontroliranim uvjetima, prema spisku koji dostavi predsjednik FK Željezničar za neophodne igrače/članove kluba, u unaprijed određenom terminu na terenu FK Željezničar, uz poštivanje svih obavezujućih higijensko-epidemioloških mjera i konkretnih preporuka za provođenje trenažnog procesa, a kako bi se isključila mogućnost sekundarne transmisije virusa Covid-19 – navodi se u saopćenju.

Shodno mišljenju Zavoda za javno zdravstvo KS, a na zahtjev FK Željezničar, zbog novog termina održavanja međunarodne utakmice u Izraelu dana 9. septembra koji je određen od strane FIFA-e, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provest će se testiranja PCR metodom 24 sata prije leta kod svih asimptomatskih igrača/čanova kluba, te ukoliko nalaz bude negativan, igračima odnosno članovima kluba će se omogućiti odlazak u Izrael 8. septembra godine, uz strogo pridržavanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

(Visokoin.com / Fena)