Florence Hartmann: Prahistorijski labirint Ravne je neobjašnjivo mjesto

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Proteklog vikenda u društvu bliskih prijatelja posjetu Prahistoriskom labirintu Ravne upriličila je i poznata francuska novinarka i književnica Florence Hartmann. Hartmann je bivša novinarka Le Monda, dopisnica s područja bivše Jugoslavije i novinarka koja je na terenu pratila događaje koji su prethodili ratu, kao i sami rat u BiH. Obnašala je i dužnost glasnogovornice i savjetnice tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Po izlasku iz labirinta Ravne kazala je:

“Priznajem, u posjet ovom arheološkom lokalitetu došla sam prilično skeptična, jer je mnogo uzvišenja u Bosni. Bila sam znatiželjna i sada mogu reći da sam impresionirana nakon današnjeg obilaska tunela Ravne. Nisam naučnik i ne mogu govoriti o svakom detalju, ali prahistorijski labirint Ravne je neobjašnjivo mjesto. Ono što sam mogla vidjeti ne može nastati prirodnim putem. Nadam se samo da ćete imati više sredstava i mogućnosti, budući da se radi o jednom zaista fascinantnom otkriću koje iziskuje odgovore na brojna pitanja. Kada je riječ o ljekovitom aspektu, danas sam prvi puta čula nešto u vezi toga. Bilo bi logično da je u tunelu manje zraka nego vani, ali je zanimljivo da je zrak u tunelu jako dobar. Stavljali smo ruke na megakeramički blok K2 da ponesemo sreću sa ovog mjesta.”

Na zajedničkoj fotografiji s Florence Hartmann su članovi Upravnog odbora Fondacije Mahir Hadžiametović i Muhamed Čatić koji su u posjet labirintu Ravne stigli u društvu poznatog američkog novinara vlasnika Global Communicators, LLC iz Washingtona, Jamesa W Harffa

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.