da block

FM SBB BiH Visoko: Posjeta Terapijskoj zajednici Kampus

da block

Forum mladih SBB BiH OO Visoko, je 17.06.2012.god. za svoje članove, organizovao posjetu Terapijskoj zajednici „Kampus“ u Rakovicu. Posjeta je bila opuštajućeg karaktera, i organizovana je s ciljem druženja mladih, kao i upoznavanja novih članova Foruma sa radom ove zajednice. Pored članova FM, Kampus su posjetile i članice Foruma žena, skupa sa svojom predsjednicom gospođom Nevzetom Begić, te kantonalna zastupnica SBB-a gđa. Meldina Ugarak. Goste je pored ostalih uposlenika Kampusa, dočekao i član Izvršnog odbora SBB BiH Visoko, i predsjednik SS za sigurnost građana, boračke i šehidske populacije gosp. Kemal Mušinbegović.

Javna ustanova “Terapijska zajednica – Kampus“ Kantona Sarajevo ima za cilj tretman ovisnika o psihoaktivnim supstancama. Kampus je smješten u Rakovici, kod Sarajeva. Objekti i smještaj kojima Kampus raspolaže namijenjeni su za smještaj muških ovisnika.

U Kampusu korištena terapija su pozitivna iskustva drugih terapijskih zajednica iz svijeta, ali su uzete u obzir i specifičnosti društva u kojem je Kampus smješten. U Kampusu je razvijen model terapijske porodice u kojem su jasno definirane uloge i podijeljene odgovornosti. Stoga, u Kampusu vlada podržavajuća atmosfera u kojoj se klijenti podstiču da steknu uvid u svoje ponašanje, razmišljanja i emocije, da prepoznaju svoje kapacitete koje će iskoristiti u oporavku, da naprave potrebne promjene, steknu radne navike i izgrade vještine nošenja sa problemima svakodnevnog življenja što će im pomoći da prakticiraju životni stil koji podrazumijeva apstinenciju od svih psihoaktivnih supstanci po završetku tretmana.

Članovi SBB BiH Visoko su oduševljeni idejom i radom ove ustanove, te se ovim putem zahvaljuju domaćinu na ukazanom gostoprimstvu, sa željom za uspješan rad i u nastavku.