FM SBB BiH Visoko: Saopštenje za javnost

10.aprila 2012.godine, na poziv Foruma mladih, prostorije Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine posjetio je dr. Naser Nabil, kantonalni zastupnik SBB BiH. Razlog ove posjete bio je prvenstveno druženje sa članovima Saveza, te razmjena mišljenja i ideja za konstruktivan i produktivan rad općinske organizacije SBB BiH Visoko.

Gosp. Nabil diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, specijalizirao internu medicinu i magistrirao iz oblasti kardiologije, te stekao zvanje specijalist-kardiolog. Član je Evropskog udruženja kardiologa i nosilac najvišeg priznanja Evropskog udruženja kardiloga F.E.S.C. Kantonalni je zastupnik SBB BiH Sarajevo, te član mnogih komisija i odbora pri Savezu.

Iako je iza njega političko iskustvo u trajanju od nepune 2godine, dr. Nabil je imao o mnogo čemu da razgovara sa članovima Saveza, ističući ipak zdravstvo u prvi plan. Dr. Nabil je ponovio ciljeve SBB BiH po pitanju zdravstva i obrazovanja, te napravio jednu detaljnu paralelu izmđu sarajevskog i zeničko-dobojskog kantona.

Zdravstvo i obrazovanje, kao najzastupljenije teme pri ovom susretu, donijele su mnogo informacija s kojima možda neki članovi nisu bili upoznati. Tako naprimjer kanton Sarajevo broji 399000 zdravstvenih osiguranika, ZE-DO kanton 343046 osiguranika. Iako je brojčano približna cifra osiguranika, prosječna potrošnja po receptu za sarajevski kanton je 159KM, a za ZE-DO kanton 58KM. Prosječna potrošnja po osiguraniku u ZE-DO kantonu je 419KM, a u kantonu Sarajevo cijelih 793KM. Budžet kantona Sarajevo iznosi 723 miliona KM, a cifra budžeta Ze-Do kantona ? još uvijek nepoznata. Teško je nakon ovih činjenica ne zapitati se gdje odlazi sav taj novac, jer osiguranici u oba kantona plaćaju iste iznose za zdravstveno osiguranje?!

Dugi niz godina građani su samo glasačka mašina, koja je važna samo par mjeseci pred izbore, a ostatak godine ista ta mašina omogućava lagodan život političarima, koji ne grade državu, nego osiguravaju budućnost svojim unucima. Ovaj ugledni doktor predstavio je svoj i rad svojih kolega zastupnika, te istakao da “SBB BiH nije glasačka mašina unutar skupštinskih klupa”, nego da je njihov rad zasnovan na programskoj deklaraciji sa jasno definisanim ciljevima.

Raspravljalo se o dosta tema, i doktor nije prezao da prozove velika sarajevska i bosanskohercegovačka imena, te detaljno priča o sarajevskim prevarama. Posebnu pažnju doktor je posvetio članovima Stručne službe za zdravstvo i socijalnu zaštitu građana, te dao mi osnovne smjernice za rad, a svaki savjet od čovjeka koji je imao jednu od najoriginalnijih i najkorisnijih političkih kampanja na prethodnim opštim izborima, je itekako dobrodošao.

Na kraju možemo zaključiti da BiH treba još političara poput dr. Nasera Nabila, da je nezamislivo da BiH nema Fond zdravstvenog osiguranja na federalnom nivou, i da BiH ima novca, ali ga ne ulaže u ispravne stvari. Veliko HVALA dr. Nabilu što je svojim prisustvom počastio članove SBB BiH Visoko, i još jednom ih podsjetio zašto SBB BiH postoji i zašto su svi ti članovi dio Saveza.
FM SBB BiH Visoko

Vezani članci

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com