Fond za humanitarno pravo podnio krivičnu prijavu za zločine u Ilijašu

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnio krivičnu prijavu za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1992. godine nad nesrpskim civilnim stanovništvom u općini Ilijaš u BiH, prenosi BETA.

Prijavu su Fond i Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, kako se navodi, podnijeli 17. maja protiv bivšeg predsjednika takozvane Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba Ratka Adžića, penzionisanog nastavnika Filološke gimnazije u Beogradu, kao i protiv više bivših pripadnika snaga bezbjednosti, koji su djelovali pod kontrolom Kriznog štaba, a danas žive u Srbiji.

U krivičnoj prijavi je identifikovano još oko 45 osoba osumnjičenih za ubistva, prisilne nestanke, pljačke i zlostavljanje nesrpskih civila iz Ilijaša, čije trenutno prebivalište nije poznato.

Fond je naveo da su Krivičnom prijavom obuhvaćena ubistva i prisilni nestanci najmanje 67 civila izvršeni prilikom napada na sela u Ilijašu ili tokom zatočeništva u logorima.

– Posmrtni ostaci pojedinih žrtava pronađeni su 1996. godine u dvije masovne grobnice u općini Ilijaš – Lješevo i Žerovanj, dok se preko 50 njih još uvek vode kao nestali – piše u saopćenju.

Dodaje se da je krivičnom prijavom obuhvaćeno i razaranje velikog broja historijskih i vjerskih lokaliteta u Ilijašu, uključujući župnu crkvu u Taračin dolu i 21 muslimanski vjerski spomenik, uključujući džamiju u Starom Ilijašu, džamiju u Misoči, mekteb u Bioči i džamiju u Srednjem.

Također, Fond je dostavio više od 50 dokaza, među kojima su izjave preživjelih i očevidaca, zvanični dokumenti Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba, svedočenje Ratka Adžića pred Haškim tribunalom, kao i drugi dokazni predmeti koje je prikupio Haag, prenosi BETA.