da block

Forum mladih SDP-a BiH organizovao ‘Političku školu’ za mlade iz cijele BiH

da block

Kantonalni odbor Foruma mladih SDP-a Sarajevo u saradniji s Fredrich Ebert Stiftung fondacijom organizirao je u subotu u Sarajevu Političku školu, čiji će seminari trajati šest dana tokom prva tri vikenda u ovom mjesecu.

Političku školu otvorili su predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija te generalni sekretar SDP-a BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji su mladima prenijeli poruku o značaju političkog angažmana za izgradnju bolje budućnosti mladih generacija, ali i svih građana BiH.

Predsjednica Kantonalnog odbora Foruma mladih SDP Sarajevo Ena Duran istakla je za agenciju FENA da se ova Politička škola organizira tradicionalno već treću godinu, a da ove godine u njenom radu učestvuje 35 polaznika iz cijele BiH.

‘Lagumdžija i Nikšić održali su dvosatno predavanje učesnicima, naglašavajući značaj njihovog političkog angažmana u SDP-u. Nikšić se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u BiH, a generalno su govorili o SDP-u od rata do danas, te položaju mladih u ovoj stranci. Svojim prisustvom i diskusijom s mladima dali su im punu podršku da se bave politikom u izgradnji bolje budućnosti’ – istakla je ona.

Forum mladih SDP-a BiH prakticira da predavači na Političkoj školi dijelom budu stručne osobe iz SDP-a, ali i univerzitetski profesori te druge stručne osobe iz različitih nevladinih organizacija.

‘Na današnjem seminaru bilo je govora i o osnovama socijaldemokratije u Evropi, dok će sutra tema biti politički sistem u BiH. Naredne radionice bit će posvećene različitim temama, kao što su medijski nastupi i eu integracije’ – zaključila je Duran.

Projekt Politička škola ima za cilj okupiti mlade s područja cijele BiH, te im prenijeti znanja, iskustva i vještine potrebne za političko i društveno djelovanje. Realizacijom ovog projekta želi se doprinijeti razvoju i usavršavanju znanja i vještina mladih ljudi, kao i njihovoj dodatnoj motivaciji za aktivno i odgovorno sudjelovanje u životu društvene zajednice.

Po završetku škole učesnicima će biti dodijeljeni certifikati.

(VisokoIN)