Fotografija koja je šokirala Francuze!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što je vrlo čitani francuski list “A Nous Paris” (Pariz za nas), kojeg čitaju milioni osoba, u svom izvanrednom izdanju “Gradovi” broj. 2, objavio fotografiju dvije mlade sarajevske šetačice, jedna od njih je odjevena prema islamskim propisima, a druga prilično razgolićena, i nazvao je na krajnje neprimjeren način “Šok kultura” (Choc des Cultures), sugerirajući da je ovakav prizor šokantan – uslijedila je sudska tužba!

– Nakon višemjesečnog traganja za fotografom Benoîtom Chartrerom i mnoštva upozorenja upućenih uredništvu lista, odlučila sam tužiti tjednik koji je u svom izdanju objavio fotografiju dvije mlade sarajevske šetačice, očito nesvjesne da će se naći u publikaciji koju čitaju milijuni osoba. Fotografija nazvana “Šok kultura” na negativan način naglašava prisutnost islama u gradu pošto je riječ “šok” u ovom kontekstu sasvim neprilagođena i sugestivna. Tako se povećava jaz među vjerama i umanjuje slavni gradski kozmopolitizam, pa vrijeđa multikulturalni sustav grada – pojasnila je svoje motive za pokretanje tužbe tužiteljica Džana Mujadžić, sarajevska novinarska s pariškom adresom stanovanja, koja surađuje s nizom medija u Francuskoj i BiH, a dopisnica je i portala Doznajemo.com.

Carine Chenaux, direktorica i glavna urednica lista “A Nous Paris”, nije željela otkriti gdje se nalazi fotograf. Tužiteljica fotografa nije uspjela naći ni posredstvom Press cluba Francuske, čija je dugogodišnja članica, a spremna je ići i na Europski sud u Strasbourg te traži potporu fotografiranih djevojaka i odgovor na pitanje “Jesu li dragovoljno pozirale Chartreru?”

– Bilo bi dobro saznati i stav njihovih obitelji i profesora, posebno ako su maloljetne. Smatram da na napade ovakve prirode i niske udarce francuske štampe, posebno kada su jednostrani i usmjereni ka devalorizacijii jedne zajednice, treba energično, kompletno poništiti i kazniti te poduzeti mjere da se ne ponove, kaže Mujadžić.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.