Franjevci Bosne Srebrene uputili izjavu za bh. javnost

Franjevci Bosne Srebrene okupili su se od 16. do 20. aprila u Franjevačkom samostanu sv. Pavla Apostola u Sarajevu na redovitom Provincijskom kapitulu, općem saboru zajednice, gdje su analizirali život zajednice kroz protekle tri godine, planirali aktivnosti Provincije za sljedeće četiri godine te izabrali nove članove provincijske Uprave (definitore).

Tom prigodom, kako je do sada običaj, uputili su javnosti BiH izjavu za javnost, saopćeno je iz Bosne Srebrene.

– Danas, kad Republika Hrvatska ulazi u Europsku uniju, prema kojoj teži i BiH, kao i ostale zemlje okruženja, moramo biti spremni prebroditi poremećaje koji bi tom prigodom kod nas mogli nastati. Iz BiH je, naime, već iseljen velik dio hrvatskog naroda i vjernika katolika, a njihov povratak je dosad bio neznatan, ističe se u izjavi.

Ocjenjuje se da bi ulazak Hrvatske u EU lako mogao pokrenuti novi val “iseljavanja našeg naroda, što bi bilo pogubno i za nas i za BiH, našu jedinu domovinu”.

“Zato poručujemo svim katolicima i svim Hrvatima iz BiH: ne napuštajte svoje domove, ne iseljavajte u inozemstvo i ne prodajite svoje djedovine, registrirajte se i izlaskom na izbore sudjelujte u poboljšanju političkog i društvenog života – jer i BiH će u dogledno vrijeme ući u tu istu Europsku uniju, a tko se jednom odreče svoga i tko proda svoje imanje u domovini, teško da će se ikada više odlučiti na povratak”, ističe se u izjavi.

Franjevci Bosne Srebrene ne gube nadu u povratak obitelji koje imaju svoje korijene u BiH i koje se nikada nisu odrekle svoje baštine u ovoj prelijepoj zemlji.

Od domaćih političara i međunarodne zajednice očekuju da se što prije dogovore o pravednu društveno-političkom uređenju zemlje – promjenom Ustava i Izbornog zakona, kako bi ova zemlja mogla zaista živjeti i funkcionirati kao jedinstvena država, s jednakim pravima i dužnostima svih krajeva, naroda i svih svojih građana na cijelom svom teritoriju, bez entitetskih ili etničkih ograničenja.

Od njih također očekuju da će intenzivnije poraditi na izradi i usvajanju zakona o restituciji i denacionalizaciji kako bi se, uz druge, i nepravedno oduzeta crkvena imovina što prije vratila njihovim stvarnim vlasnicima.

(VisokoIN/Fena)