Franjo Topić u Vatikanu: Bh. muslimani ne prihvaćaju ekstremiste

Muslimani u BiH većinom su umjereni i orijentirani prema Europskoj uniji, pa ne prihvaćaju ekstremiste, jedna je od poruka koju je u punoj dvorani u Vatikanu uputio mons.Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Prisutni u dvorani, ali i slušatelji Vatikanskog radija koji su ga slušali u direktnom prenosu, imali su priliku čuti i poruke da IZ BiH radi sve kako bi tzv.paradžemati prestali djelovati na njenom području. BiH nije bila glavna tema vatikanskog skupa, ali je bila nezaobilazna.

Nema svetog rata, samo je mir svet”, jedna je od poruka koju je mons.Topić uputio u Vatikanu. Upozorio je da je pojam “vjerskog rata” veoma relativan.

Mislim da je to najvažnija poruka, odgoj za mir. Rat je lako napraviti, u par dana, kao što se djeca posvađaju, a poslije pomirenje ide vrlo teško. Mislim da je važno da odgajamo svi, svako svoju obitelj tamo gdje živimo, u sebi, oko sebe da odgajamo atmosferu za mir.”, izjavio je Topić za TV1.

Naravno, naši Muslimani su ovdje s nama, domaći. Oni nisu uveženi ni iz Turske ni iz Sirije i mislim da se osjećaju ovdje, na koncu mi živimo ovdje stoljećima i to je važno imati na umu. Ja koliko znam, uostalom postoje ankete da je većina bh.Muslimana okrenuta za put prema EU i NATO.

Mon. Topić u Vatikanu je iznio da reisu-l-ulema Husein Kavazović zahtijeva od svih tzv. paradžemata u svojoj zemlji da se uključe u tamošnju Islamsku zajednicu i djeluju u skladu sa njezinim načelima.

Mislim da je to vrlo važno, ne bi koristilo ni Islamskoj zajednici, po mom sudu, ni svima nama da se ovdje forsiraju ti neki radikali. Ponavljam, lako je zlo činiti, zlo ide samo od sebe.

Poručio je i da je “džihad” u islamu kroz historiju shvaćen kao osvajački vjerski rat radi preobraćenja svih ljudi na islam, ali i da ga mnogi muslimani tumače samo doslovno, kao napor na vlastitom vjerskom usavršavanju-što nije dobra poruka.

(Visokoin.com / TV1)