Fuad Kasumović: Dok se ja pitam, NB neće u koaliciju sa SDA kojoj je mjesto u opoziciji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović odrekao se funkcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a zamijenit će ga mlada Aida Baručija. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako je na nivou kantona koalicija moguća sa svima, osim sa SDA koja treba naučiti lekciju u opoziciji i uraditi stranačku reformu.

Kasumović je na početku razgovora kazao kako je zadovoljan izbornim rezultatima Nezavisnog bloka i brojem glasova koje je dobio u Zenici koja predstavlja 35 posto Zeničko-dobojskog kantona.

“Dobio sam više glasova nego SDA, SDP, DF i SBB zajedno. Problem Nezavisnog bloka je što smo mlada stranka i što nismo imali vremena napraviti infrastrukturu u drugim gradovima. Na nivou kantona smo treća stranka, a ovo je sve pokazatelj da su građani Zenice zadovoljni ovim što sam do sada pokazao i nastavit ćemo ovu politiku. Ako bilo ko treba biti zadovoljan to je NB koji jedini ima perspektivu, a svi ostali će, zapamtite, u narednom periodu padati”, kazao je Kasumović.

Nezavisni blok će u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona imati pet zastupnika, a postoje indicije da će kod njih preći i određeni zastupnici iz drugih partija.

Želi promijeniti vjeru građana u političare

Na pitanje zbog čega je odlučio ostati u Zenici te se odrekao zastupništva u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Kasumović je kazao da je to njegovo obećanje građanima i da ne želi sjediti i ništa ne raditi.

“Ovaj moj posao je hiljadu puta teži nego posao državnog zastupnika. Taj posao je plaćen blizu 7.500 KM, a moja plaća gradonačelnika je 3.087 KM. Na ovaj način sam htio pokazati da hoću promijeniti vjeru građana u neke političare jer svi nismo isti. Kada sam se kandidovao kao nezavisni kandidat, obećao sam da ću biti nezavisan četiri godine. Trebalo je pobijediti sve sisteme, a bedem SDA BiH je bio u Zenici. Pobijedio sam ih da ne iznevjerim građane. Ako odem, strah me je da grad ne ode u prošlost”, dodao je prvi čovjek Zenice.

U Parlamentu BiH će ga zamijeniti druga s liste Aida Baručija koja će, prema njegovim riječima, zagovarati proevropske vrijednosti s ciljem unapređenja stanja u BiH i poboljšanja njenog puta ka Evropskoj uniji.

SDA treba praviti državne, a ne stranačke institucije

“Obećao sam građanima u kampanji da neću ići, a znao sam da ću pobijediti. Ja ne želim, iako bi mnogi otišli gore u debelu hladovinu. Ja sam decidan i precizan. Želim pomoći SDA, a najveća pomoć je da odu u opoziciju kantona, izvrše reforme i to je ono što im ja garantujem. NB, dok se ja pitam tamo, neće ni u kakvu koaliciju sa SDA. Od preuzimanja vlasti Izetbegovića od Tihića zaustavljen je proces napredovanja BiH. Kada je na čelu bio Tihić, imali smo 64 institucije, a od tada sva borba Bakira Izetbegovića i ostalih je na tome kako ukloniti najbolje članove i Bošnjake, kako bi udomili svoje porodice i familije. Žele svoju birokratiju zadržati na pozicijama, a to ne donosi dobrobit državi”, izjavio je Kasumović te dodao da SDA mora praviti državne institucije, a ne stranačke.

Vezano za stanje u kantonu Kasumović je kazao da ih niko ne ugrožava te da je sramna odluka sadašnjeg premijera ZDK Miralema Galijaševića da HDZ drži ključeve u ZDK. Dodao je da niko ovdje ne drži ključeve te da će NB obaviti razgovore s DF-om, SDP-om i Našom strankom o formiranju većine.

Lider Bošnjaka treba biti neko mlad i proevropski orijentisan

Pojasnio je da lider Bošnjaka ne mora biti iz SDA, niti SDA kao stranka, ali i da je Hrvatima potrebna pomoć da izađu iz krize u kojoj se stvara neprirodna ljubav Čovića i Dodika.

“To je finansijska ljubav, tu nema strategije osim finansijske ljubavi Čovića i Dodika. SDA stalno ističe da će država propasti ako oni ne budu izabrani. Pa za osam godina, koliko je Bakir tu, država nam je propala za 20 posto. Mi Bošnjaci smo najbrojniji i trebamo napraviti najveće ustupke da krenemo naprijed. Pravljenje torova vodi samo do novog sukoba. Lider Bošnjaka treba biti neko mlad, proevropski orijentisan i neopterećen bivšom agresijom. Agresija je bila i ja sam bio učesnik obrane od agresije, ali tom pričom ne nudimo ništa omladini”, pojasnio je Kasumović.

Na kraju razgovora je kazao kako će u decembru podnijeti novu inicijativu za izmjene zakona o komunalnim taksama na području Zenice gdje će obuhvatiti i priređivače igara na sreću, ali da će ovaj put taksa za njih biti viša od prethodne koja je pala na Ustavnom sudu FBiH.

Naglasio je kako će i Galijašević odgovarati zbog čega je najskupljeg advokata platio od budžetskog novca, ali da će se to realizirati kada NB preuzme kanton.

“Smiješno je da se ljudi ne bore za ono što im pripada od kladionica, a demobilisanog borca hapsimo što prodaje cigarete na ulici. To je sramno. Kladionice su legalan biznis, to stoji, ali u decembru ću predložiti novu odluku o komunalnim taksama i bit će viša. Moj cilj je da smanjimo broj kladionica i uberemo dio sredstava”, na kraju je zaključio Kasumović.

Više vijesti