FUP podnio prijavu protiv M. J. zbog namještanja konkursa!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pripadnici Federalne uprave policije podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Zenici protiv M.J. zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i zbog neizvršavanja sudske odluke.

Istražitelji su utvrdili osnov sumnje da je M.J. obavljajući funkciju odgovorne osobe u Općini Kakanj, kao prvostepeni organ u postupku odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude po javnom konkursu za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje trgovačkog centra, počinio bitne povrede odredbi Zakona o upravnom postupku.

Prijavljeni je donio Zaključak o rezultatu konkursa kojim je prihvaćena ponuda jednog preduzeća iz Busovače, čime su teže povrijeđena prava drugog ponuđača iz Sarajeva.

Naime, ponuda ponuđača iz Sarajeva je prilikom ocjenjivanja dostavljenih ponuda imala veći broj bodova prema kriterijima predviđenim u tenderskoj dokumentaciji.

Preduzeće iz Sarajeva je blagovremeno na navedeni zaključak izjavilo prigovor Općinskom vijeću Kakanj, koje je donijelo rješenje kojim se prigovor odbija.

Protiv tog rješenja je preduzeće iz Sarajeva pokrenulo upravni spor u Kantonalnom sudu u Zenici, koji je donio presudu kojom je osporeno rješenje Općinskog vijeća Kakanj, te poništeni rezultati konkursa, uz naredbu da se predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak.

Prema navedenoj presudi Kantonalnog suda u Zenici, M.J. kao odgovorna osoba u Općini Kakanj do danas nije postupio, niti je ponovljeni postupak do danas okončan.

Preduzeće iz Busovače, u međuvremenu, izgradilo je objekt na spornom zemljištu, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.