FŽ SBB Visoko: Smanji stres i glasaj za ženu

U saradnji sa NVO Fondacijom CURE Sarajevo FŽ SBB Visoko organizuje uličnu akciju „SMANJI STRES I GLASAJ ZA ŽENU“. Pozivamo vas na uličnu akciju u Visokom, koja će se održati u subotu, 08.09.2012. godine, u ulici Alije Izetbegovića (preko puta Općine) i započet će u 11.00 sati.

Namjera ulične akcije je informirati i motivirati građane/građanke da sudjeluju u izbornom procesu. Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ca općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

Predstojeći lokalni izbori prilika su da žene budu birane, ali i da glasaju. Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Stoga će građankama biti posebno uručene i kuhače sa porukom da „PROMJEŠAJU“ i „ZAKUHAJU“ Lokalne izbore 2012 te na taj način promjene stanje u svojim općinama u korist žena.

Pozivamo Vas da medijski podržite uličnu akciju te putem Vašeg medija sudjelujete u afirmaciji žena da postanu svjesne svog statusa u bosanskohrecegovačkom društvu i političkoj društvenoj sferi. Tokom ulične akcije takođe će biti dijeljen promotivni materijal, kako bi posavjetovali/e građane/građanke BiH da SMANJE STRES I GLASAJU ZA ŽENU na predstojećim lokalnim izborima. Zene pokrenite se ,ucinite nesto i za sebe i za svoju djecu,podrzite sve akcije i događaje koje promovisu ravnopravnost spolova,zajedno smo jaće,dajte podršku zenama koje pokusavaju boriti se za prava zena.

(VisokoIN)