Gadafi je imao neprijavljene zalihe hemijskog oružja

Bivši libijski čelnik Moamer Gadafi imao je neprijavljenu zalihu hemijskog oružja, saopćila je u petak Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), sa sjedištem u Den Haagu

U saopćenju se navodi da su inspektori OPCW-a posjetili Libiju ove sedmice te da su među hemijskim streljivom koje su pronašli bile zalihe bojnog otrova iperita, koji izaziva plikove na koži i sluznici.

Nova libijska vlast prošle je godine izvijestila OPCW o ranije nepoznatim zalihama hemijskog oružja nađenim nakon svrgavanja Gadafija s vlasti.

“Inspektori su verificirali prijavljeno hemijsko oružje koje se sastoji od iperita s kojim nije bilo napunjeno streljivo”, navodi OPCW i dodaje da su na zahtjev libijskih vlasti inspektori također “pregledali streljivo, uglavnom topničke granate, za koje su utvrdili da su hemijsko streljivo te da stoga podliježe prijavi”, prenijela je Hina.

Svi novoprijavljeni materijali pohranjeni su u skladištu u Rowaghi na jugoistoku Libije, zajedno s određenim količinama iperita i hemikalija za njegovu izradu, koje je Gadafijeva vlada prijavila kada se Libija pridružila OPCW-u 2004. godine. Gadafijeva vlada uništila je 54 posto deklariranog iperita i oko 40 posto hemikalija za njegovu izradu do februara 2011., kada se pokvario pogon za njihovo uništavanje.

Libija sada mora podnijeti detaljan plan i rokove za uništenje svog materijala prijavljenog OPCW-u.

(VisokoIN/Fena)