Gadafijeva kćerka traži istinu o ubistvu njenog oca i brata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kćerka Moamera Gadafija izrazila je zabrinutost da komisija UN koja istražuje kršenja ljudskih prava tokom sukoba u Libiji ne pokušava da utvrdi ko je ubio njenog oca. Okolnosti pod kojima je 20. oktobra prošle godine ubijen svrgnuti libijski lider još nisu razjašnjene.

Advokat Aishe Gadafi je u pismu predsjedniku istražne komisije UN postavio pitanje da li istražitelji ispunjavaju svoju obavezu da ispitaju kršenja prava sa obje strane u konfliktu.

U pismu se navodi da Aisha Gadafi očekuje od komisije da detaljno ispita ubistva njenog oca Moamera i brata Motasima, koji je takođe izgubio život poslije zarobljavanja.

“Ova ubistva vidio je čitav svijet i osudili su ih oni koji podržavaju vladavinu prava. Zato je nezamislivo da komisija odbije da istraži ova pitanja”, navodi se u pismu.

Advokat Nick Kaufman izjavio je da su istražitelji UN obavili nekoliko desetina intervjua, ali da nisu zainteresovani da čuju svjedočenje Aishe Gadafi i ostalih članova porodice.

Aisha, njena majka Safia, braća Hanibal, Mohamed i ostali članovi porodice pobjegli su iz Libije kada su pobunjenici u avgustu zauzeli glavni grad Tripoli. Oni se od tada nalaze u susjednom Alžiru.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.