2.4 C
Visoko
21. Januara 2022.

Gasovod “Balkanski tok” kompletiran, Srbija i Mađarska spojile cijevi

Gasovod “Balkanski tok” je kompletiran, pošto su Srbija i Mađarska spojile cijevi, a prve količine tranzitnog gasa kroz Srbiju za srednju Evropu kreću 1. oktobra.

Javno preduzeće “Srbijagas” i mađarska kompanija “FGSZ” povezali su na granici s Mađarskom gasovod “Balkanski tok” kojim će ubuduće gas iz Turske, preko Bugarske i Srbije, stizati do srednje Evrope.

Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu, javio je RTS.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović je rekao da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji veliki posao kojim je Srbija i konačno riješila pitanje snabdijevanja gasa iz drugog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

“Niko se više u Srbiji neće smrzavati, a cena gasa se za domaćinstva neće ni od jeseni menjati. Poskupljenje zbog cene nafte koju prati cena gasa će se preliti na ‘Srbijagas'”, istakao je Bajatović.

Predsjednik Uprave mađarskog “FGSZ” Ferenc Sabolč je rekao da se u ovoj struci, kada se spajaju dvije cijevi na granici koje dolaze iz dvije države, to naziva “zlatno povezivanje”.

“Kada već dođemo do ‘zlatnog povezivanja’, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom”, rekao je Sabolč.

Unesite komentar