Gaza: Izraelski vojnici ubili 13-godišnjeg Palestinca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dvojica Palestinaca, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ubijena su u petak kada su izraleski vojnici otvorili vatru na Palestince u blizini grada Khan Younisa, na granici Pojasa Gaze.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine, izjavio je da je dječak Yasser Abu al-Naja preminuo od posljedica ranjavanja u predjelu glave.

Mohammad Fawzi Hamaydeh (24) je podlegao ranama ubrzo nakon što su ga izraelski vojnici ustrijelili u predjelu grudnog koša.

Al-Qudra je istakao da je, osim toga, u petak ranjeno najmanje 310 Palestinaca, uključujući tri medicinska radnika i šestero djece, dodajući da su ranjeni bojevim mecima ili su udahnuli suzavac tokom sukoba s izraelskim vojnicima koji su izbili za vrijeme protesta blizu granice s Izraelom.

Više od 130 ih je prevezeno u bolnicu, a troje ranjenih je zadobilo teže povrede.

Današnji protesti, za razliku od onih u maju kada je demonstriralo na desetine hiljada ljudi, nisu bili tako masovni.

Tenzije na Bliskom istoku dodatno su intenzivirane nakon preseljenja američke Ambasade u Jerusalem kojeg je Izrael okupirao 1967. godine.

Hiljade Palestinaca od kraja marta na granici Gaze protestira zbog izraelske okupacije i zahtijevaju pravo na povratak na svoju zemlju. Izraelske snage su ubile najmanje 130, a ranile više od 14 hiljada palestinskih demonstranata.

Istočni Jerusalem, koji Palestinci žele kao glavni grad buduće Palestinske države, ostaje u centru višedecenijskog sukoba na Bliskom istoku.

Više vijesti