Gdje najviše griješimo kad dajemo lijekove djeci

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svake godine, samo u SAD-u se 71.000 djece liječi u odjelima hitne službe zbog slučajnog trovanja lijekovima. Medicinski stručnjaci svjesni su da roditelji to čine nenamjerno iz neznanja i pretjerane samouvjerenosti. Pogledajte najčešće greške.

Pogreške pri davanju lijeka mogu dovesti do produljenja bolesti, kao i potencijalno ozbiljnih nuspojava, osobito u dojenčadi i male djece, što je jedan od razloga da Američka akademija za pedijatriju (AAP) više ne preporučuje OTC lijekove protiv prehlade i kašlja za djecu mlađu od 4 godine. ‘Dijete je malo i ima nezreli metabolički sustav što ga čini daleko više osjetljivijim na greške pri davanju lijekova’, objašnjava dr. Daniel Frattarelli, predsjednik AAP odbora za lijekove.

Najčešće greške:

1. Predoziranje zbog davanja različitih lijekova

Mnogi lijekovi iz skupine OTC sadrže iste aktivne tvari iako su namijenjeni za različite simptome. Primjerice, mnogi lijekovi protiv prehlade sadrže acetaminofen (umanjuje bol i temperaturu). Dajete li djetetu dva lijeka, jedan za bol, drugi za temperaturu, može dobiti dvostruko veću dozu acetaminofena. Nikad nemojte djetetu davati dva lijeka istovremeno, osim ako vam to nije propisao liječnik.

2. Ne kažete liječniku da dijete pije minerale, vitamine ili druge dodatke prehrani

Više od trećine američke djece uzima dnevnu dozu vitamina ili drugih dodataka prehrani. No manje od 40 posto roditelja ove djece kaže to pedijatru. ‘Liječnici trebaju znati sve što dijete uzima jer to može uticati na djelovanje lijekova’, kaže dr. Rainu Kaushal direktor pedijatrije na New York-Presbyterian Hospital's Komansky Center for Children's Health iz New York Cityja.

3. Ignoriranje liječnikovih uputa

Roditelji znaju prekinuti davanje antibiotika ako se djetetu poboljša stanje ili ako ima problema s njihovim uzimanjem. Međutim, bakterije mogu biti i dalje prisutne i tako postati otporne na antibiotike ako ne dovršite terapiju. Ako se bolest vrati, dijete će morati započeti novu terapiju iz početka, sa sasvim novim lijekom koji može imati teže nuspojave.

4. Davati lijek za bolesti koje nisu navedene na uputama

Sve veći broj roditelja daje Benadryl djetetu kako bi moglo zaspati na putu, ali 10 posto djece nakon uzimanja postaju uzbuđena, a ne smirena. Kad su istraživači s Georgetown University Medical Center htjeli dokazati da Benadryl uzrokuje pospanost iznenadili su se kad se pokazalo da zapravo čini djecu hiperaktivnom.

5. Krivo doziranje zbog većih žličica

Kuhinjske žličice mogu sadržavati dva do tri puta više tekućine nego standardizirane žličice za doziranje, pokazala je studija International Journal of Clinical Practice. No čak i ako koriste posudice i žličice koje idu uz lijek, 70 posto roditelja uspe više nego je preporučena doza.

6. Igrate se liječnika

Ako mlađe dijete ima slične simptome kao što je nedavno imalo starije, to ipak ne znači da mu možete dati lijekove koji su bili propisani prvom djetetu. Ako je dijagnoza kriva, djetetovo stanje se može pogoršati. Ponekad su simptomi infekcije streptokokom jednaki onima koje uzrokuje mononukleoza. U tom slučaju će antibiotici uzrokovati grozan osip. A tako može doći i do otpornosti na antibiotike. Uz sve to, i doziranje je drugačije za svako dijete.

7. Bazirate dozu na dobi, a ne na težini djeteta

Težina je važnija od dobi, barem kod metaboliziranja lijekova. Ovo je posebno bitno ako je dijete lakše ili teže od svojih vršnjaka.

8. Ne marite za ono što stoji na uputama

Ako dijete uzima lijek duže vrijeme, ne smije se davati ista doza jer se dijete razvija. Treba paziti i na rok valjanosti otisnut na ambalaži. Ponekad je roditeljima teško pročitati što je liječnik napisao. Važno je odmah pitati što piše.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.