Gligorijević: Rušenje Miloševića podsjetnik da se može protiv zla

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jovana Gligorijević, novinarka i pomoćnica glavnog urednika beogradskog sedmičnika Vreme, kazala je za Vijesti.ba kako je danas stanje u Srbiji loše, ali na drugačiji način u odnosu na vrijeme Slobodana Miloševića.

Jučer je naime obilježen dan kada su prije 19 godina građani Srbije srušili režim Slobodana Miloševića.

“Srbija je danas sasvim različita od one prije 19 godina. Ali to ne znači da je stanje u društvu dobro, naprotiv. Loše je, ali je loše na potpuno drugačiji način. U vrijeme Miloševića nismo ni znali šta su institucije, da treba da nas štite i da budu u službi građana. Danas to znamo, ali su nam institucije razorene, korumpirane i uzurpirane”, kaže Gligorijević.

Ona kaže da danas ne prijeti opasnost da se pogine na ratištu ili od bombi, ali se gine na skelama i u fabričkim pogonima ili se polako umire od stresa i gladi.

“Danas nam bomba neće srušiti kuću, uzeće je izvršitelji”, smatra naša sagovornica.

Ipak, dodaje Gligorijević, odbijam da budem razočarana u Peti oktobar.

“Sve zavisi od toga šta smo tog dana očekivali: kraj Miloševića ili početak utopije. Ja sam samo željela kraj one agonije, to sam dobila i zauvijek ću biti ponosna na sve ljude koji su tog dana ustali i svrgli tiranina”, kaže ona.

Ona dodaje kako je Peti oktobar pokazatelj da se može srušiti zlo.

“Ne znam gdje taj petooktobarski duh danas spava, ali znam da Peti oktobar nije dan za plakanje nad propuštenim šansama, nego podsjetnik da, kad hoćemo, itekako umijemo da se borimo protiv zla”, zaključila je Jovana Gligorijević.TOP VIJESTI

Više vijesti