Globalni indeks mira: BiH pala za 20 mjesta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Institut za ekonomiju i mir (IEP) objavio je globalni indeks mira prema kojem je širom svijeta zabilježen viši nivo mira i to za svega 0,28 odsto. Ovo je ujedno i prvo konkretno poboljšanje od početka rata u Siriji.

Kada je riječ o BiH, ona je u generalnom poretku zauzela 84. mjesto sa indeksom 2.035, što predstavlja pad za više od 20 mjesta na globalnoj listi. Do pogoršanja situacije u BiH prvenstveno je dovelo povećanje nacionalističke retorike, što je uslovilo i pogoršanje odnosa sa susjednim zemljama.

Pored BiH, u izvještaju se izdvaja i Crna Gora, koja je zauzela 67. mjesto, ali gdje je primijećen visok stepen političke nestabilnosti.

Kako se navodi u izvještaju, pad su zabilježile i ostale zemlje u regionu, poput Srbije i Hrvatske, ali svakako ne u mjeri u kojoj je BiH nazadovala.

Istovremeno, ovo istraživanje je pokazalo da je nivo harmonije u SAD prilično smanjen, dok su prijetnje terorizmom u znatnom porastu širom svijeta. Kada je riječ o najmirnijim zemljama na svijetu, onda prvo mjesto već godinama neprikosnoveno zauzima Island, koji je najmirnija zemlja na svijetu još od 2008. godine.

Zanimljivo je da je veliki pomak napravio Portugal, koji je sa prošlogodišnjeg 16. mjesta došao čak na treće mjesto. Poznata kao zemlja sa najsrećnijim ljudima na svijetu, Danska je zabilježila pad sa drugog na peto mjesto, a sve zbog uticaja terorizma na bezbjednost zemlje, ali i pogoršanja dobrosusjedskih odnosa sa zemljama iz okruženja.

S druge strane, Sirija je i ove godine zauzela posljednje mjesto i spada u najmanje mirne zemlje na svijetu, što je razumljivo ako se uzme u obzir rat koji traje u ovoj zemlji. Pored Sirije, zemlje koje se drže samog dna ovog globalnog poretka su Irak, Afganistan, Južni Sudan i Jemen.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.