Godišnje se u Sarajevu potroši 700 kg heroina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sarajlijama Saši Kozomari (30) i Damiru Trifkoviću (27), inače pripadniku Oružanih snaga BiH, osumnjičenim za šverc 10 kg skanka, Općinski sud u Sarajevu produžio je pritvor do 1. januara 2014. godine.

Pošiljka sa Kosova

Policijske statistike pokazuju da je na ulicama glavnog grada došlo do smanjenja kriminala, ali i drastičnog smanjenja količine zaplijenjene droge. Posljednja veća akcija u Ilovicama kod Trnova, kada je od Kozomare i Trifkovića zaplijenjeno 10 kg skanka, donekle je popravila policijsku statistiku u pogledu zapljene narkotika, ali je ona i pored toga daleko lošija, u odnosu na isti period prošle godine. Naime, za devet mjeseci ove godine sarajevska policija zaplijenila je 3,568 grama marihuane, te 30 grama heroina. S druge strane, za devet mjeseci prošle godine zaplijenjen je 41 kilogram marihuane i više od tri kilograma heroina, što je daleko više nego u istom periodu ove godine…

Međutim, ovo, kako ističe Džemal Murga, penzionisani sarajevski policajac koji se dugo godina upravo bavio borbom protiv droge, ne znači da je u Sarajevu smanjeno tržište droge. Kako u BiH ne postoji jedinstven metodološki sistem evidentiranja i praćenja u oblasti zloupotrebe droga, mogu se samo raditi procjene broja konzumenata. Prema tim procjenama, u BiH je od 7.500 do 15.000 ovisnika, od kojih je polovina ovisna o heroinu. Dodajmo i to da se količina droge koja cirkuliše na ulicama bh. gradova računa u tonama.

U Sarajevu je prema procjenama stručnjaka evidentirano 1.250 ovisnika, no, taj broj je veći i kreće se između 2.500 do 3.000 intravenoznih ovisnika. Oni dnevno troše najmanje po pola grama heroina, a što navodi na zaključak da se u Sarajevu dnevno potroši kilogram do dva heroina, a godišnje oko 700 kg. Sve to ukazuje da su policijske zapljene droge minorne u odnosu na stvarne potrebe tržišta.

Murga ističe da bi policija, kako bi opravdala svoje postojanje, morala sa narkotržišta ukloniti barem 10 posto droge, ali to trenutno nisu u stanju.

Podsjetimo da su Kozomara i Trifković uhvaćeni 3. oktobra nakon što su njihovi saradnici policiji otkrili da će njih dvojica iz RS-a dopremiti u Sarajevo pošiljku droge. Inspektori Odjela za borbu protiv droge MUP-a KS-a u Ilovicama kod Trnova napravili su zasjedu te priveli Trifkovića, koji se u opelu vozio ispred autobusa, u kojem je bio Kozomara. Potom je zaustavljen i autobus, koji je saobraćao na relaciji Foča – Sarajevo, te su putnici zamoljeni da policajcima pokažu svoje torbe. Čim je Kozomara pokazao svoju torbu u prtljažniku, ostali putnici su nastavili prema Sarajevu.

Kozomara je potom pristao da otključa bravicu na torbi u kojoj se nalazilo 10 paketa od po kilogram skanka, porijeklom sa Kosova. Dio ove droge bio je namijenjen za sarajevsko tržište, a pretpostavlja se da je dio Trifković trebao prenijeti u Banju Luku, gdje radi.
U oktobru sarajevski policajci presjekli su još jedan narkolanac uhapsivši Mirzu Džindu kod kojeg su našli 2.700 grama marihuane i 44 grama amfetamina, pribor za prepakivanje droge, novac koji najvjerovatnije potiče od preprodaje droge i dva pištolja.

Pretresi i hapšenja

Dva mjeseca ranije, podsjetimo, inspektori Odjela za borbu protiv zloupotrebe droge u Ulici Franca Lehara u sarajevskom naselju Marindvor uhapsili su Harisa Osmića (21), rođenog u Splitu, i maloljetnog Harisa H. (17). Kod Osmića su prilikom pretresa pronađena dva pvc-paketa s više od kilogram marihuane i dva mobitela, a kod maloljetnika metalna drobilica s tragovima droge, mobitel i oko 240 maraka. Ubrzo je pretresen i stan koji Osmić koristi u Ulici Džemala Bijedića, gdje su pronađeni i oduzeti digitalna vaga, pribor za prepakivanje droge i staklena nargila s tragovima marihuane. Tri dana nakon toga, uhapšen je i Enis Rezaković (40) koji je bio pod utjecajem droge. Kod njega je pronađeno 85 grama marihuane, a u njegovom stanu otkriveno je još 10 paketića marihuane.

(VisokoIN/Oslobođenje)

Više vijesti