Godišnjica najrazornijeg zemljotresa u historiji BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Banjaluku je na današnji dan, 27. oktobra 1969. godine, pogodio najrazorniji zemljotres u njenoj historiji u kojem je stradalo 15 osoba, a 1.117 teže i lakše povrijeđeno.

Tih dana, 26. i 27. oktobra grad na Vrbasu je pogodila serija zemljotresa, od sedam do blizu devet stepeni Merkalijeve skale, da bi najfatalniji bio onaj koji se dogodio u 9 sati i 11 minuta ostavivši iza sebe pustoš.

U zemljotresu je nastradalo 15 osoba, a meterijalna šteta je bila ogromna. Prema dostupnim podacima, potpuno je uništeno 86.000 stanova. Privreda je pretrpila značajne gubitke, a grad je ostao bez struje i vode.

Kako svjedoče preživjeli iz tog perioda, Banjaluka je izgledala kao da je na nju bačena atomska bomba, a ljudi su danima bili na ulicama.

Ubrzo je uslijedila rekonstrukcija i sanacija objekata.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge. Novu zgradu Gimnazije, Banjaluci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski” bugarski narod, dok je škola u Slatini nazvana „Holandija”, jer je holandska vlada donirala sredstva.

Na banjalučkom Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 sati, koji stoji kao podsjetnik na strašni zemljotres u gradu na Vrbasu.

Više vijesti