Google drastično mijenja pretraživač!

Tokom idućih par mjeseci najpopularnija tražilica na svijetu počet će kao rezultat pretrage izbacivati više od pukog popisa linkova. Pri vrhu stranice pojavit će se više činjenica i direktnih odgovora na upite.

Promjena će, piše The Wall Street Journal, biti jedna od najvećih u historiji te firme, a mogla bi uticati na milione web-siteova koji se oslanjaju na Google kakav je sad. Istovremeno, mogla bi ekipi u Mountain Viewu pružiti više načina za isporučivanje oglasa.

Pretraga će i dalje biti bazirana na ključnim riječima i relevantnosti. Ali, više će se oslanjati na semantičku pretragu, proces razumijevanja stvarnog značenja riječi.

Tražilica će bolje povezivati upite s bazama podataka koje sadrže stotine miliona ‘entiteta’ – osoba, mjesta i stvari – podatke o kojima je firma potiho nagomilala tokom zadnje dvije godine. To bi je trebalo više približiti načinju na koji ljudi – a ne strojevi – razumiju svijet.

Primjerice, pretražujete li internet u potrazi za informacijama o Plitvičkim jezerima, osim linkova dobit ćete i podatke koje tražilica ima o njima, poput lokacije (na Google Mapsima), nadmorske visine, prosječne temperature i tome slično.

Složenija pitanja – primjerice, ‘Kako se zovu pojedina jezera na Plitvicama?’ moći će dobiti izravan odgovor, umjesto pukog preusmjeravanja na druge siteove.

Ono što nema u svojoj stalno rastućoj bazii podataka, Google će potražiti spajajući semantičko pretraživanje s postojećim rješenjima, kako bi tražilica bolje razumjela vrijednost informacija na siteovima i odredila šta treba prikazati, prenosi Tportal.

Prve će promjene biti vidljive tokom nadolazećih mjeseci. Ali, u Googleu kažu kako je riječ o procesu koji traje i trajat će godinama, a koji će za rezultat imati ulazak u novu generaciju pretraživanja.

Google trenutno drži 66 posto globalnog tržišta pretraživanja i više od 75 posto prihoda od oglašavanja vezanog uz tražilice. U semantičko pretraživanje ulazi kako bi zadržao vodeću poziciju, ali i othrvao se pritisku konkurenata poput Facebooka i Applea.

Nije još jasno kako će nova tražilica izgledati, kakvi će biti novi oglasi te šta će promjena tačno značiti za siteove koji koriste Googlevu tražilicu. Ali, za očekivati je da ćemo biti obaviješteni na vrijeme.

(VisokoIN)