Google nudi milion dolara onom ko osmisli bolji invertor struje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Google je nedavno ponudio nagradu od milion dolara onom ko napravi manji i bolji invertor struje.

– Smatramo da će invertori postati izuzetno važni za našu ekonomiju i okruženje, sa rastom tržišta solarnih panela, baterija i sličnih izvora energije. Tehnologija bi mogla da se primjeni na laptopove, telefone, motore, električna vozila, turbine… Očekujemo da će inovacije inspirisane ovom nagradom imati primjenu u raznim poljima, povećati efikasnost i smanjiti troškove – navode iz Googlea, a prenosi B92.

Invertori su elektronski pretvarači jednosmjerne u naizmjeničnu električnu energiju. Na primjer, solarne elektrane sa fotoćelijama proizvode jednosmjerni napon, dok postojeća mreža radi sa naizmjeničnim naponom. Invertori povezuju te sisteme.

U Googleovom Little Box Challenge takmičenju, pobjednik će biti bogatiji za milion dolara ako osmisli invertor prilagođeniji kućnoj upotrebi.

Nije sigurno da će izum nekog od kandidata zaista toliko promijeniti svijet, ali će svakako biti korak u dobrom pravcu.

Evo koji su uslovi takmičenja:

– Kandidati koji žele da učestvuju u takmičenju, moraju registrovati svoj tim do 30. septembra 2014.
– Registrovani timovi moraju predati tehnički plan i prijavu za testiranje do 22. jula 2015.
– Do 18 finalista biće obaviješteno o njihovom plasmanu za finalno testiranje. Od njih se zahtjeva da lično donesu invertore do mjesta za testiranje u SAD do 21. oktobra 2015.
– Pobjednik velike nagrade bit će objavljen u januaru 2016.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.